Να σας πω και τη δική μου εμπειρία!
Είμαι αρχάριος και την Παρασκευή τελειωσα με τον απαραίτητο εξοπλισμό γέμισα το ενυδρείο και πρόσθεσα αντιχλώριο stress coat+ και Reef evolution bio-degrader.
Μετραω εδώ και τρεις μέρες με τα υγρα τεστ και μου βγάζει την αμμωνία στο μηδέν και στα νιτρικά το χρώμα δεν είναι καν στην κλίμακα λίγο πιο ανοιχτό από την ένδειξη του μηδέν.
Όταν στο πετ σοπ μου έδωσε τα βακτήρια, επειδή είχα διαβάσει εδω ότι καλό είναι να στρώσουμε με αμμωνία από φαρμακείο( να προσθέτουμε 3mg/l κάθε μέρα) αν δεν έχουμε έμπιστο για μπόλι, τον ρώτησα αν θα πρέπει να ρίξω και αμμωνία. Η απάντηση ήταν πως δεν χρειάζεται. Να ρίχνω κάθε μέρα ένα καπάκι απο to reef evolution για μια βδομάδα περίπου. Τα πρώτα βακτήρια θα πέθαιναν και θα γίνονταν τροφή για τα υπόλοιπα και θα άρχιζε ο κύκλος. Μήπως να πάρω και αμμωνία να ρίχνω βοηθητικά?
Λέω να αδειασω το νερό και να αρχίσω από την αρχή. Με αμμωνία και καθημερινές μετρήσεις. Εσείς τι λέτε? Δεν έχω και καποιο γνωστό να μου δώσει μπόλι.
Και κάτι τελευταίο που νομίζω ότι την πάτησα αν και δεν είμαι σίγουρος. Πήρα υπόστρωμα, ο πετ-σοπάς μου είπε να μην το ξεπλύνω, εγώ το ξέπλυνα, και πολύ πολύ ψιλή άμμος που και αυτή μου είπε να μην την ξεπλύνω, προσπάθησα να την ξεπλύνω αλλά έγινε σαν λάσπη.
Τωρα μέσα στο ενυδρείο επικρατεί κάθε τοσο μια ελαφριά θολούρα όταν αναταράσσω λίγο το στρωμα για να του δώσω μια κλίση. Και όταν κάτσει το περισσότερο, πάλι κάποιοι κόκκοι πρέπει να επιπλέουν. Είναι φυσιολογικό? Μήπως να το πετάξω να κοσκινίσω το υπόστρωμα και να βάλω τελικά χαλίκι?
ΥΓ. Δεν φταίει ο πετ σοπάς για την άμμο εγώ την επέλεξα λόγω χρώματος αλλά θεωρώ ότι φταίει όταν τον ρώτησα αν θα με δυσκολέψει σε σχέση με το χαλίκι. Γενικά είχε μια στάση ότι προτιμά ο καθένας...
|