Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #16  
Παλιά 13-02-03, 03:59
polleni Ο χρήστης polleni δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 13-12-2002
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 292
Προεπιλογή

Συγγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα αλλά είχα την ελπίδα ότι θα το έκανε κάποιος άλλος - για να ακούσεις και μία άλλη άποψη. Δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση να σου απαντήσω και ο λόγος είναι ότι ενώ δεν θέλω να αποθαρρύνω μία προσπάθεια που θες να κάνεις, ουσιαστικά αυτό κάνω. Ισως το σωστότερο θα ήταν να μείνω στην προηγούμενη απάντησή μου και ας έκανες ότι ήθελες από εκεί και πέρα τουλάχιστον θα είχα ήσυχη την συνείδησή μου ότι στα είπα. Τέλος πάντων..

Ομολογώ ότι έχω μία μικρή δυσκολία να παρακολουθήσω το σχέδιο σου.

Αν κατάλαβα καλά μιλάμε για ένα 100άρι ενυδρείο με ένα 40άρι sump, χωρίς metal halide, χωρίς skimmer, χωρίς UV, χωρίς αεραντλία, χωρίς υπόστρωμα βιολογικών αποικιών στο φίλτρο, με αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας LR and LS το οποίο θα περιέχει ψάρια και invertebrates (ανεμώνες κ.λ.π.)

Αν αυτό είναι το σχέδιό σου, δεν μπορώ να πω ότι δεν θα δουλέψει γιατί γίνονται και θαύματα, αλλά ας πούμε ότι το βλέπω δύσκολο. Δεν είναι θέμα ότι είσαι μικρός ή μεγάλος σαν χομπίστας, αυτό είναι παντελώς άσχετο με αυτό που συζητάμε. Είναι το θέμα του μεγέθους του ενυδρείου σου σε πρώτη φάση και η διάθεσή σου να πας κατευθείαν σε αυτό που είναι το καταληκτικό στάδιο σε μία πορεία ετών ή δεκαετιών, ένα αυτόνομο low maintenance reef tank. Αυτά δεν γίνονται, εκτός θαύματος.

Αυτά που βλέπεις στο περίφημο site με τα nano-reefs είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών χομπιστών με έτη εμπειρίας στον χώρο και - το κυριώτερο - με μεγάλα reef tanks στην κατοχή τους. Το οποίο σημαίνει ότι έχουνε full capacity and functioning live rock and sand εκτός των άλλων. Επίσης, η πολυετής εμπειρία τους επιτρέπει να κάνουνε τέτοιου είδους πειραματάκια για εντυπωσιασμό. Δεν θέλω να σκέφτομαι καν πόσοι την έχουνε πατήσει για κάθε έναν που έχει επιτύχει ούτε πόσοι από αυτούς έχουνε ακόμη το ενυδρείο ή σε πόσους δεν "έπεσε" την επόμενη μέρα ή εβδομάδα. Διάβασα και το poll που έστειλες, και δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Εγώ ξέρω ότι με 1 Watt / λίτρο από fluorescent tubes δεν μου έχει πάει ούτε μισή μακροάλγη τώρα τι λένε αυτοί δεν με αφορά. Εγώ έχω το ενυδρείο μπροστά μου και σου λέω τι έγινε. Το τι λένε αυτοί (και το τι στην πραγματικότητα έγινε) είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση.

Το να κρατήσεις σταθερές τις παραμέτρους σε ένα planted ενυδρείο (το πιό κοντινό freshwater παράδειγμα) είναι ένας πονοκέφαλος άνευ προηγουμένου και εμείς εδώ συζητάμε για 100 λίτρα θαλασσινό με ελάχιστη υποστήριξη.. τι να σου πω. Ακούγεται πάντα εντυπωσιακός ο κλειστός αυτοσυντηρούμενος βιότοπος αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Λέμε π.χ. όχι στην αεραντλία. Εγώ να συμφωνήσω. Αλλά τότε πας για τουλάχιστον 20χ τον όγκο του ενυδρείου για φιλτράρισμα + wave maker + controller κ.λ.π. Μετά όμως μου λες ότι είναι ακριβό το R/O unit το οποίο είναι πολύ φθηνώτερο. Δεν συζητάμε ότι με ροή 2000 λίτρα την ώρα το sump αυτό θέλει πολύ προσοχή.. Λέμε όχι στο R/O και πάμε στο νερό σίδερου που δεν ξέρουμε τι περιέχει. Ξέχωρα από το ότι 1 Ευρώ ανά μπιτόνι εγώ δεν το βλέπω και τόσο οικονομικό - σημαίνει 2 Ευρώ για κάθε εβδομαδιαία αλλαγή 8 λίτρων τουλάχιστον για την αρχή (συν το αλάτι φυσικά).

Και πάλι κάποιοι λένε.. Καλά κάνουνε και λένε. Να σου πω και εγώ λοιπόν ότι εγώ το πάω με νερό βρύσης - κανονικότατο νερό βρύσης χωρίς καν water conditioner τι θα μου πεις ; Να το κάνεις και εσύ ; Ναι, αλλά δεν ρώτησες τι έχω μέσα και γιατί εμένα δεν με νοιάζει το τι περιέχει το νερό της βρύσης. Αυτό στο λέω σαν παράδειγμα ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, δεν υπογράφει για αυτό που λέει ούτε φέρει καμμία ευθύνη αν εσύ πετάξεις 1000 Ευρώ από το παράθυρο. Και στο κάτω - κάτω την αλήθεια θα σου έλεγα. Απλά όχι όλη την αλήθεια.

Πάμε παρακάτω.. Λέμε όχι στο skimmer. Και πως θα βγάλεις τα οργανικά κατάλοιπα ; Θα ταϊζεις τα ψάρια σου με όσο ακριβώς τροφή μπορεί μετά να αποδομήσει το live rock σου ; Και πως θα το μετρήσεις αυτό ; Και αν ο live rock δεν περπατήσει (παίζει και αυτό ξέρεις) τι θα κάνεις ; Το οποίον αν συμβεί θα επιβαρύνει και άλλο το ενυδρείο εκτινάσσοντας αμμωνίες κ.λ.π. σε χρόνο μηδέν (μιλάμε για ώρες, ούτε καν για μέρες). Επίσης το skimmer αυξάνει την οξυγόνωση του νερού το οποίο (με την απουσία chiller) θα σου είναι απαραίτητο σε 3-4 μήνες. Εκεί τι θα κάνεις ; Θα αγοράσεις τότε skimmer ? Λες δεν θες calcium reactor αλλά θα ρίχνεις κάτι απευθείας στο νερό. Δυστυχώς ούτε αυτό γίνεται με έστω και σχετική αξιοπιστία για αυτό τον λόγο άλλωστε βάζουμε το calcium reactor. Και μετά από όλα αυτά που ΔΕΝ θα βάλεις, έρχεσαι με το Algae Turf scrubber το οποίο δηλαδή θα μπει που ακριβώς στο σύστημα που περιγράφεις ; Πάνω στο καπάκι του ενυδρείου σου ; Κάτω από αυτό θάχεις το sump οπότε μάλλον δεν χωράει ειδικά με τα φώτα του. Θα το πας synchronized ή σε reverse phase ; Το τελευταίο δεν είναι άσχημη σαν λύση αλλά προϋποθέτει και άλλα πολλά, και κυρίως ότι θα τραβήξει η μακροάλγη.. πράγμα όχι πάντα εύκολο. Εκτός αυτού μιλάμε για μία επιπλέον υδραυλική εγκάτάσταση στο σύστημα μεταξύ αυτής και του sump - ή του ενυδρείου.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με ένα νορμάλ υποστηριζόμενο ενυδρείο και αφού το στρώσεις και εξοικειωθείς, να προχωρήσεις σε σταδιακές μετατροπές ή αφαιρέσεις μέχρι να το φέρεις εκεί που θέλεις. Με αυτόν τον τρόπο αν ξαφνικά στραβώσει η δουλειά, θα έχεις την δυνατότητα να το υποστηρίξεις μέχρι να δεις τι θα κάνεις.

Ελπίζω ότι δεν σε απογοήτευσα αλλά ότι απλά σου έδειξα έναν άλλο δρόμο. Από εδώ και πέρα, η επιλογή είναι δική σου.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01209 seconds with 10 queries