Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #14  
Παλιά 09-02-03, 15:34
polleni Ο χρήστης polleni δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 13-12-2002
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 292
Προεπιλογή

Για reef tank (αναφέρομαι βέβαια σε κανονικό reef tank - όχι δύο βράχια και μία ανεμώνη) η λύση είναι οι Metal halide και μόνον. Οι υπόλοιπες λύσεις είναι ημίμετρα και ειδικά για κάποιον που τώρα ξεκινάει δεν νομίζω ότι μπορούν να συζητιούνται. Ο σωστός φωτισμός ειδικά για το ενυδρείο που συζητάς είναι ίσως το σημαντικώτερο θέμα. Επίσης, το να είναι οι λάμπες πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού δεν συνιστάται διότι λόγω της αεραντλίας θα σχηματιστεί ταχύτατα ένα στρώμα αλατιού το οποίο θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ποσότητα του φωτός.

Καταλαβαίνω ότι δεν θες να βγάλεις το καπάκι αλλά σε τέτοιου είδουε ενυδρεία κυττάς τι πρέπει να γίνει και όχι το πως θάθελες να γίνει. Και, πίστεψέ με, δεν υπάρχουνε τόσοι πολλοί τρόποι. Χρειάζεσαι 100 - 150 Watt φωτισμού και τουλάχιστον 1 ή δύο ακτινικές. Αν πάς να βάλεις fluorescents θα χρειαστεί να καλύψεις όλη την επιφάνεια του ενυδρείου σου ενώ με την metal halide θα έχεις μόνον το πρόβλημα του που θα βάλεις την ακτινική.

Το σχήμα του ενυδρείου σου (γωνιακό και με κυρτό γυαλί) είναι ένας ακόμη λόγος για να βάλεις metal halide.

Επίσης ο σχεδιασμός του sump σε τέτοιου μεγέθους ενυδρείο θέλει πολύ προσοχή γιατί μπορεί αντί να ωφελήσει να βλάψει το ενυδρείο.

Ενα άλλο θέμα είναι ότι δεν νομίζω ότι όλα όσα θα χρειαστεί για υποστήριξη αυτό το ενυδρείο χωράνε από κάτω ή μέσα σε ένα μικρό sump. Υπολόγιζε (εκτός από τα υλικά φιλτραρίσματος) σε calcium reactor, skimmer, UV lamp, at least two powerheards, air pump, chiller κ.λ.π.


Τέλος, με κλειστό καπάκι - έστω και αν μιλάμε για 3-4 fluorescent η θερμοκρασία που θα αναπτύσσεται, ειδικά το καλοκαίρι, θα κάνει απαραίτητη την χρήση chiller μια και δεν έχεις καν την δυνατότητα να κλείσεις τον φωτισμό ή να τον ελαττώσεις χωρίς να έχεις απώλειες. Η metal halide ειδικά αν μπει 30-40 πόντους πανω από το ενυδρείο, αφήνει χώρο για κάποιο ρεύμα αέρα.

Σε τόσο μικρά ενυδρεία, ακόμη και οι κεφαλές από το φίλτρο, το skimmer, την UV lamp ή ο,τιδήποτε άλλο προσθέτουν θερμότητα και δημιουργούν προβλήματα. Χωρίς κανενός είδους θέρμανση και με ανοιχτό καπάκι το καλοκαίρι φτάνεις σε θερμοκρασίες 28 βαθμών με λιγώτερο φωτισμό από αυτόν που χρειάζεσαι. Δεν συζητάμε που φτάνεις σε μέρες που η θερμοκρασία είναι πράγματι ψηλή - και να θυμάσαι δεν έχεις και την δυνατότητα μεγάλων ή συχνών αλλαγών νερού.

Υπάρχουνε πολλά θέματα που θέλουνε διερεύνηση.. Οσο για το συμπλήρωμα των απωλειών νερού, δεν είναι απλά "βάζω απιονισμένο" - ξέχωρα από το τι εννοείς με το "απιονισμένο" [ δεν θα αναφερθώ καν στις ξεχωριστές στήλες για ανιόντα και για κατιόντα - υποθέτω απλά ότι κάτι δεν κατάλαβες, αυτό το πράγμα δεν υπάρχει ]. Είναι επίσης ότι απώλειες έχεις και από τα skimmers αλλά εκεί το νερό που φεύγει είναι θαλασσινό, οπότε θα πρέπει να αναπληρώσεις ΚΑΙ το θαλασσινό που φεύγει. Κοινώς πρέπει να μετράς συνέχεια την αλατότητα και να φτιάξεις ένα μείγμα νερού το οποίο κ.λ.π.

IME, IMO.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01275 seconds with 10 queries