Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #3  
Παλιά 12-03-10, 23:56
Το avatar του χρήστη Πάνος
Πάνος Ο χρήστης Πάνος δεν είναι συνδεδεμένος
Μοδ
 
Εγγραφή: 13-01-2006
Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Μηνύματα: 11.341
Προεπιλογή

ομορφο το ενυδρειο σου!!
επειδη εκτρεφω και μουλτι και σταπερσι θα σου επισημανω τις βασικες διαφορες ωστε να αποφασισεις τι σου ταιριαζει.

τα μουλτι δημιουργουν αποικιες με ενα κυριαρχο αρσενικο και μερικα θηλυκα και υποδιεστερα αρσενικα....καθε ομαδα σκαβει εναν κρατηρα με παρα πολλα κοχυλια στο κεντρο του (αρκετα εντελως θαμμενα) που διαχωριζει αυτη απο την διπλανη ομαδα. τα ορια του κρατηρα ειναι και τα "συνορα" των ομαδων. οι αρσενικοι δυνηθως κανουν επιδειξη ο ενας στον αλλο εκει και μετα επιστρεφουν στην ομαδα τους. σκαβουν παρα πολυ και θελουν πολλα κοχυλια. οσο γινεται περισσοτερα....ιδανικα πρεπει να ειναι ολος ο πυθμενας καλυμμενος με κοχυλια.

τα σταπερσι δε σκαβουν τοσο. θελουν σαφως λιγοτερα κοχυλια (3-4 κατ'ατομο ειναι αρκετα) απο τα οποια επιλεγουν ενα το καθενα. συνηθως σκαβουν τοπικα ωστε το κοχυλι να θαφτει στην αμμο αφηνοντας το στομιο σαν μια "πορτα για το υπογειο". και ο αρσενικος εχει το δικο του κοχυλι και συνηθως ο μονος τροπος να τον ξεχωρισεις ειναι πως στο κοχυλι του δεν υπαρχουν μωρα. ζευγαρωνει με περισσοτερες απο 1 θηλυκιες αν εχει διαθεσιμες. επειτα επιστρεφει στο δικο του κοχυλι. κατα καιρους αλλαζουν κοχυλι γιαυτο πρεπει να ειναι περισσοτερα απο τον αριθμο των ψαριων.
οχι ομως οπως στα μουλτι. να σκεφτεις οτι σε 100 λιτρα εχω 4 ενηλικα σταππερσι και καμια 20 κοχυλια....ενω στα μισα καμια 20 μουλτι και 90 κοχυλια!!! για να δεις τη συγκριση.

καλο ειναι αν εχεις μια μικρη ομαδα σταπερσι να χωριζεις με πετρες διαφορες περιοχες ωστε να μειωνεις την οπτικη επαφη μεταξυ τους καθως οσο βλεπονται τα αιματα φουντωνουν.
τα μουλτι δεν πειραζουν τα μωρα ουτε καν της αλλης ομαδας. ενω τα σταππερσι κυνηγουν τα μεγαλυτερα μωρα που τα θεωρουν κινδυνο για τη νεα μικροτερη γενια. συνηθως σε λιγα λιτρα τα τρωνε μεχρι που αποκτουν εμπειρια και σε μενα τουλαχιστον σταματησαν να το κανουν πια αυτο.
γενικοτερα τα σταπερσι εχουν πιο εντονο ταμπεραμεντο και ειναι πολυ θαρραλεα. αν βαλεις το χερι στο ενυδρειο να εισαι σιγουρος οτι θα δεχτεις πολλες επιθεσεις απο τις μητερες που προστατευουν τα παιδια τους. κατι που τα μουλτι δεν τολμουν.

αν σκεφτεσαι να κρατησεις φυτα δε νομιζω οτι θα τα καταφερεις με τα μουλτι που οργωνουν κυριολεκτικα τον πυθμενα σε αντιθεση με τα σταπερσι που σκαβουν μονο για να θαψουν το κοχυλι τους και δε διαμορφωνουν ολακερη περιοχη.
ελπιζω οι παραπανω παρατηρησεις μου να σε βοηθησουν να αποφασισεις...
__________________
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01661 seconds with 10 queries