Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #11  
Παλιά 10-03-10, 22:49
Το avatar του χρήστη lingistis
lingistis Ο χρήστης lingistis δεν είναι συνδεδεμένος
Συντονιστής
 
Εγγραφή: 13-09-2007
Περιοχή: ΦΛΩΡΙΝΑ
Μηνύματα: 1.420
Προεπιλογή

Το στήσιμο του ενυδρείου

Παράλληλα με την γεννήστρα σχεδίασα και έκανα κάποιες αλλαγές στο ενυδρείο για το ζευγάρι. Οι αλλαγές αν και δεν είναι πολύ ορατές ήταν σημαντικές για να προκαλέσουν το ζευγάρι να αναπαράγει. Από τις παραπάνω φωτογραφίες το ενυδρείο μου άρεζε πιο πολύ με τα φυτά όπως ήταν πριν ένα χρόνο. Το συγκεκριμένο όμως στήσιμο δεν πρόσφερε το μέγιστο αριθμό κρυψώνων που επιθυμούσα και ήταν σημαντικό να έχω όσες πιο πολλές κρυψώνες μπορούσα. Έτσι τοποθετήθηκε ένα δεύτερο πιθάρι και αρκετές πέτρες πίσω από αυτές που βλέπετε. Έδωσα έμφαση στην δημιουργία αυτόνομων χώρων και ευρύχωρων σπηλιών… γιατί τα Maingano ζευγαρώνουν μέσα σε σπηλιά. Συνδυάσθηκε με τις πέτρες η τοποθέτηση δύο ψηλών πλαστικών φυτών που δημιουργούν δύο σταθερά "πλέγματα" μέσα στο ενυδρείο που λειτουργούν καταλυτικά στην οριοθέτηση των χώρων. Στη θηλυκιά Maingano της αρέσει ιδιαίτερα ένα σημείο που δημιουργεί το ένα φυτό. Για να δώσω λίγο ακόμα ύψος τοποθέτησα Mopani και από φυτά μία Anubia. Για να αυξήσω ακόμα περισσότερο την αναλογία κρυψώνων ανά ψάρι άρχισα να αφαιρώ σταδιακά Labidochromis… άφησα μέσα μόνο το αρχικό χαρέμι και ένα νεαρό αρσενικό που μάλλον θα τον βαπτίσουμε Χουντίνι

Η προετοιμασία της θηλυκιάς συμπεριέλαβε την ελαχιστοποίηση του άγχους, τακτικές αλλαγές νερού και καλή διατροφή. Σκοπός ήταν να διατηρείτε σε άριστη κατάσταση υγείας… έτσι δεν έλειπαν οι βιταμίνες και μια πλούσια ποικιλία τροφών για Mbuna. Εδώ να πω ότι της έριχνα κατά διαστήματα και ζωντανή τροφή… σκουλήκια Grindal και θρυμματισμένα σαλιγκάρια Melanoides tuberculata… γιατί το θηλυκό χρειάζεται λιπίδια, πρωτεΐνες κ.λ.π. για να παράγει αυγά αλλά με προσοχή στην ποσότητα γιατί υπάρχει και το Malawi bloat. Γενικά με καλό και σωστό τάισμα παράγονται πιο πολλά αυγά και δυναμώνει το ψάρι, οπότε υποτίθεται ότι αντέχει περισσότερο την περίοδο του μπουκώματος και για κάποιους κρατάει τα μικρά και πιο πολύ διάστημα. Προσοχή να μην ταΐζεται όμως υπερβολικά.

Το ζευγάρωμα.

Μια μέρα ο αρσενικός άρχισε να προστατεύει ιδιαίτερα μια σπηλιά… το πρώτο καλό σημάδι! Σύντομα άρχισε να φλερτάρει την θηλυκιά χορεύοντας. Μετά δύο μέρες βλέπω σε μια φάση την θηλυκιά να τον ακολουθεί μέσα στην σπηλιά. Σταμάτησα ότι έκαμνα και σαν άγαλμα έκατσα να παρακολουθήσω τη διαδικασία. Αμέσως άρχισαν το τελετουργικό του ζευγαρώματος… ημικυκλικές κινήσεις όπως κάνουν όλα τα Mbuna με την διαφορά ότι κάθε 3 με 4 κύκλους ο αρσενικός έβγαινε έξω και περιπολούσε γρήγορα γρήγορα την σπηλιά του και μετά ξανά μέσα στο καθήκον. Η όλη διαδικασία με τις περιπολίες είχε διάρκεια περίπου 20 λεπτά. Μετά βγήκε το θηλυκό από την σπηλιά στο οποίο φαινότανε καθαρά ότι μόλις είχε γεννήσει αυγά. Ο αρσενικός προσπάθησε να την οδηγήσει ξανά μέσα στην σπηλιά αλλά αυτή δεν ήθελε. Στην συνέχεια την κυνήγησε λίγο μέσα στο ενυδρείο… κατά διαστήματα για μια δυο μέρες ώσπου τελικά σταμάτησε να ασχολείται μαζί της.

Η θηλυκιά κρατάει τα αυγά ως αυγά για περίπου 7 μέρες. Στο διάστημα αυτό συνεχίζει να βγαίνει για τροφή χωρίς όμως να τρώει… μάλλον είναι από συνήθεια. Έτσι είναι εύκολα να γελαστείς και να μην καταλάβεις ότι κρατάει αυγά. Την δεύτερη εβδομάδα τα μικρά απορροφούν το αυγόσακο. Αυτές οι πρώτες 14 μέρες είναι κρίσιμες και συνήθως εάν αγχωθεί μπορεί να διακόψει το μπούκωμα. Για το λόγο αυτό δεν την ενοχλούμε και εγώ ακόμα και τις αλλαγές νερού τις περιορίζω στο ελάχιστο. Μετά την 14 μέρα είναι πολύ εμφανές το μπούκωμα και γενικά κρύβεται. Από τα στατιστικά που κρατάω, με θερμοκρασία νερού 25C, το μπούκωμα κρατάει τουλάχιστο 24 μέρες. Οπότε την ημέρα # 24, αφαιρώ μερικές πέτρες κ.λ.π. από το ενυδρείο πριν κλείσω τα φώτα. Μετά 3 με 4 ώρες μόνο με ένα μικρό φως δωματίου αφαιρώ και άλλες πέτρες και ένα κουβά νερό. Ανοίγω τα φώτα του ενυδρείου και πιάνω γρήγορα γρήγορα τη μισοκοιμισμένη θηλυκια και τη μεταφέρω στην έτοιμη να τη δεχτεί γεννήστρα. Αυτή είναι ευκαιρία να αφαιρέσω και κάποιο άλλο ψάρι και να κάνω γενναία αλλαγή νερού. Στη γεννήστρα συνήθως σε μια δυο μέρες θα φτύσει τα μικρά (το πιο μακρύ μπούκωμα ήταν 27 μέρες) και αμέσως την επιστρέφω στο κυρίως ενυδρείο όπου θα αφήσω τα φώτα σβηστά για κάπου 3 μέρες και θα ταΐσω πλούσια και με βιταμίνες όλα τα ψάρια για μια εβδομάδα. Το θηλυκό δεν το κυνηγούν έτσι και σε περίπου 2 μήνες είναι έτοιμη ξανά για να ζευγαρώσει. Η πιο μεγάλη γέννα ήταν 6 ψαράκια και με τον τρόπο αυτό έζησαν όλα.

Μικρά 30 ημερών μέσα στη γεννήστρα...





Η συνέχεια στο επόμενο…
__________________
Γιάννης
Αν δεν βρέξεις σαλόνι... mbuna δεν πιάνεις!!!
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02256 seconds with 10 queries