Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #11  
Παλιά 08-03-10, 12:39
Μανος Θες Ο χρήστης Μανος Θες δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 18-12-2009
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Μηνύματα: 83
Προεπιλογή 33 λιτρα

Για την επιλογη ψαριων εχει μεγαλη σημασια εαν θα μαλακωσεις το νερο σου με καποια διαδικασια -απιονισμενο νερο,τυρφη,φιλτρο αντιστροφης οσμωσης- η θα παραμεινεις σε παραμετρους σκληρου νερου.

Εφοσον διαλεξεις τι θα κανεις,απο εκει και μετα θα δεις ποια ψαρακια κανουν για το ενυδρειο που ετοιμαζεσαι να στησεις.
Εγω ειμαι αρχαριος και εδω και 5 μηνες εχω ενυδρειο γλυκου νερου περιπου στα 42 λιτρα καθαρα νερο-εννοω γεματο το ενυδρειο χωρις διακοσμηση μεσα- και 50 μεικτα.
Οι διαδικασιες που εκανα σαν αρχαριος με σειρα προτεραιοτητας ηταν:

(ειναι τοσο σημαντικο που το βαζω πριν καν ξεκινησω την αριθμηση)
Διαβασα παρα πολυ στα φορουμ και εκανα μερικες βολτες στα καταστηματα ενυδρειακων και στα μεγαλα πετ σοπ. Εαν εισαι αρχαριος πρεπει οπωσδηποτε να διαβασεις και να μιλησεις με ατομα που ξερουν,αλλιως θα ξεκινησεις στραβα και στο συγκεκριμενο χομπι καταλαβα οτι αν ξεκινησεις σωστα δε θα τρεχεις μετα και επισης θα το αγαπησεις.
Στα μαγαζια εχει και ανθρωπους που ξερουν το αντικειμενο και δε θα πανε να σου πιασουν τα οπισθια,απλα πρεπει να τους εντοπισεις...

1)Υπολογισα τον καθαρο ογκο νερου του ενυδρειου για να δω τι εχω και κυριως τι με 'παιρνει' να βαλω

2)Αφου εστρωσε το ενυδρειο και πηρα μετρησεις-πονεμενη ιστορια,ανηκω σε αυτους που ξεκινησαν στραβα και επαθαν για να μαθουν- ξεκινησα να διαβαζω για τα ειδη ψαριων που ζουν στις παραμετρους νερου που ειχα αλλα και στα δικα μου θελω.
Κοινως ποια ψαρια μικρης ευαισθησιας,χαμηλων απαιτησεων και μικρου μεγεθους, χωρις συχνες και μεγαλες αναπαραγωγες ζουνε σε σκληρο και ποια σε μαλακο νερο. Εαν θελεις να το κανεις κοινωνικο-δηλαδη αν βαλεις παραπανω απο ενα ειδος- απεφυγε ψαρια με επιθετικες συμπεριφορες προς αλλα ειδη,πολλοι αρχαριοι την εχουν πατησει ετσι,και ψαρια που υβριδιζουν.

3)Αφου επελεξα τι ταιριαζε για τα λιτρα και το νερο μου,τι μου αρεσε και τι ηθελα να βαλω,διαβασα σχετικα με το περιβαλλον του ψαριου και εκανα τη διακοσμηση μου αναλογα με τις αναγκες τους σε συναρτηση με το δικο μου προσωπικο γουστο αλλα και την πρακτικοτητα.

Εβαλα φυτα-στο στρωσιμο ειχα μονο κερατοφυλλο-,ξυλα,πετρες κλπ.

Τα διακοσμητικα στοιχεια εκτος απο ομορφια, ειναι σημαντικα για την καλη διαβιωση των ψαριων-καποια ειδη θελουν κρυψωνες,καποια προτιμουν αμμο για υποστρωμα κα- αλλα κυριως μπορουν να αλλαξουν τις παραμετρους του νερου,πχ ενα ξυλο θα μαλακωσει το νερο ενω μια ασβεστολιθικη πετρα θα το σκληρυνει.

4)Υπολογισα το μεγαλυτερο αριθμο ψαριων ανα ειδος που με επαιρνε να βαλω και τον μειωσα κατα ενα τριτο ωστε να εχω παραπανω λιτρα σε περιπτωση γεννας και να μην φορτισω οριακα το ενυδρειο μου

5)Εβαλα τα ζωακια-λεω ζωακια γιατι εκτος απο ψαρια εχεις και αλλες επιλογες,οπως γαριδες,σαλιγκαρια κλπ- με αργη προσαρμογη,αφου ειχα παρει μετρησεις νερου προσπαθωντας να μην τα στρεσαρω και οχι ολα μαζι.


Αρα
Α) Εαν το ενυδρειο σου ειναι κλειστο με καπακι και δε θελεις να μπεις σε διαδικασιες μαλακου νερου,για εμενα το καλυτερο για σκληρο νερο ειναι 2-3 γκαπακια του ιδιου φυλλου για να μην εχεις αναπαραγωγες και ζοριστεις,2-3 γαριδουλες αμανο και 1-2 σαλιγκαρια (καλυτερα ενα apple snail για αρχη).
Επισης στον ιδιο αριθμο σε ζωοτοκα σκληρου νερου μπορεις να βαλεις -αν βρεις βεβαια απο κανα χομπιστα γιατι βλεπω Καβαλα και εδω δεν εχει Θεσσαλονικη...-εντλερς που μοιαζουν με γκαπι η celestial danio(CPD).
Εαν δεν βαλεις του ιδιου φυλλου θα εχεις γεννες και ισως θα ζοριστεις πολυ ως αρχαριος με μικρο ενυδρειο με τις παραμετρους του νερου σου(πολλα ψαρια,πολλα ουρα,πολλη αμωνια κλπ κλπ)

Ο μονομαχος μονος του με σαλιγκαρακι ειναι μια επιλογη.
Οι μονομαχοι ζουνε και σε σκληρο νερο,αν και ειναι ψαρια μαλακου στη φυση τους. Δεν θα σου πω να βαλεις ομως σε κοινωνικο σκληρου νερου,γιατι το τι θα συμβει εξαρταται παρα πολυ απο το χαρακτηρα του μονομαχου,οποτε δεν αξιζει να ρισκαρεις και να εχεις σφαγες απο την πρωτη μερα(εμενα η θηλυκια μου μονομαχος ειναι αρνακι ενω του συναδελφου μου φονιας...)!!!

Ολα τα ειδη που σου προτεινω,τα εχουν ηδη προτεινει σε μενα στην ιδια ερωτηση, ειναι καλα για αρχαριο και τα προτεινουν και οι εμπειροι του φορουμ, δεν αναπαραγονται-με εξαιρεση τα απλ σνειλ σαλιγκαρια οποτε ειναι καλυτερα ενα για αρχη- και θα σε βοηθησουν να φτιαξεις ενα υγιες ενυδρειο.

Και τα 3 ειδη-γκαπι,αμανο και απλ σνειλ- τρεφονται και με αλγες οποτε βγαινει και ο γλυφτης απο τη υποθεση,που ουτως η αλλως αποτι εχω διαβασει σε μικρο ενυδρειο σκληρου νερου δεν κανει να βαλεις κανενα ειδος πλεκοστομου η γατοψαρου (με εξαιρεση τους οτοκυκλους που οπως οι μονομαχοι απλα 'ανεχονται' το σκληρο νερο αλλα προτιμανε και ζουνε στο μαλακο)

Β)
Εαν πας σε μαλακο νερο,στα δικα σου λιτρα προτεινω η το συνδιασμο μονομαχου με καποια ασπονδυλα οπως σαλιγκαρια η Αμανο γαριδες-οχι αλλο ειδος γιατι τις μικροσωμες πολυ συχνα τις κανουν ντα...- η καποιο μικροσωμο ειδος που ΔΕΝ ζει σε μεγαλες ομαδες και σου αρεσει,τα οποια ειναι και αρκετα.

Δυστυχως νεον,γατοψαρακια κλπ παροτι μικροσωμα και φαινομενικα καλα για μικρα ενυδρεια,θελουν ομαδα απο 6 και πανω-και λιγα λεω,αν δεις βιντεακι με ψαρακια στη φυση ,οι ομαδες ειναι των 100 και ανω....- και ειδικοτερα τα νεον θελουν και χωρο για να κολυμπανε. Κοριντορας βαζουν αρκετοι σε ζευγαρια σε μικρα ενυδρεια,και τα προωθουν εξισου τα πετ σοπ, αλλα αποτι διαβασα δεν ειναι καθολου καλο για τα ψαρια.

Εγω ως αρχαριος καταλαβαινω οτι ενα σκετο γαριδαδικο δεν λεει κατι σαν ιδεα,ουτε εγω τρελαινομουν,ψαρια ηθελα.

Παρολα αυτα σαν κατοχος 2 τεραστιων Αμανο θα σου πω οτι για ανθρωπο που του αρεσει να παρατηρει ενα ηρεμο χαλαρωτικο ενυδρειο και το βλεπει ως βιοτοπο,ειναι ιδανικες.

Αν θελεις ομως δραστηρια και κινητικα ζωακια δεν συνιστω καθολου ενα σκετο γαριδαδικο για αρχη.

Αυτα απο εναν 'συναδελφο' απειρο αρχαριο,κοινως ξεκινα διαβασμα στο φορουμ και να ρωτας τους παλαιοτερους και πιο εμπειρους απο εμας γιατι θα σε σωσουν-εμενα τουλαχιστον με εσωσαν- απο μια κακη αρχη και μια χειροτερη συνεχεια.
Οτι θες εδω ειμαστε,καλη αρχη.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02661 seconds with 10 queries