Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που έχω πάρει μέχρι τώρα διαβάζοντας συτό το forum.
Επιτέλους μετά από πολύ καιρό βρίσκομαι στο τελευταίο στάδιο δημιουργίας ενός βιοτοπικού ΝΑ Ασίας (συγκεκριμένα Σουμάτρας).
Οι διαστάσεις θα είναι 80Χ40Χ50 (160Lt) με μικτό όγκο νερού 144Lt αφού θα φτάσει μέχρι τα 45εκ.
Με βάση το παρακάτω link
http://fish.mongabay.com/biotope_se_asia_pool.htm έχω ήδη παραλάβει (από e-bay) 3Xcrypto balansae, 3Xwendtii, 6Xwillisii, 2 red tiger lotus (το ένα έχει ήδη πετάξει φύλλα) και από μέρα σε μέρα παραλαμβάνω 6Χeleocharis parvulus (από azores). Τα φυτά προσωρινά μεγαλώνουν σε ένα 53Lt καρφουρίσιο με DIY παροχή CO2 (μεγάλη υπόθεση!) και φωτισμό 2Χ24W Τ5.
Τα ψάρια που έψω επιλέξει είναι τα Pearl Gourami (1 ζευγάρι), Harlequin Rasboras (6-7), 4-5 Khuli Loach (αυτά μπορώ να τα βρώ εύκολα; )
Στο νέο ενυδρείο θα φτιάξω DIY καπάκι, με προσαρμοσμένα ανεμηστηράκια (το καλοκαίρι είναι κοντά) και θέση για αυτόματη ταίστρα.
Χρειάζομαι την εμπειρία σας για τα παρακάτω:
1. ΦΩΤΙΣΜΟΣ - Με βάση τo μήκος των Τ5 (αλλά και τις διαστάσεις του καπακιού και την ελάχιστη απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι λάμπες) μπορώ να βάλω έως 4 Τ5 των 24W δηλ. σύνολο 96W. Είναι επαρκής ο φωτισμός αυτός (κυρίως για το tiger lotus);
Επίσης, οι λάμπες που έχω είναι στα 2700Κ και στα 4000Κ. Θα χρειαστεί να βάλω λάμπες γύρω στα 6500Κ;
2. ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ - Σε αυτού του έιδους τα βιοτοπικά προτείνεται αργή ροή νερού. Ήδη έχω το ΕΗΕΙΜ 2211 (300 Lt/ώρα). Είναι εντάξει για το σκοπό που το θέλω;
3.Τι κενό πρέπει να υπάρχει από την επιφάνεια του νερού έως το καπάκι ώστε τα λαβυρινθόψαρα να μπορούν να ανεβαίνουν για να αναπνέουν;(σύμφωνα με τον σχεδιασμό έχω υπολογίσει περίπου 7 εκ.)
4. ΕΝΥΔΡΕΙΟ - Θεωρείτε ασφαλές η κατασκευή της γυάλας να γίνει με 8mm τζάμι χωρίς κόντρες ή να πάω σε 10mm;. Θέλω να αποφύγω τις κόντρες. Το κόλημα θα το κάνει τζαμτζής (χομπίστας ενυδρειακός).
Αυτά.. Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι. Αν χρειαστεί θα σας κουράσω κι άλλο!!