Μην μπερδευεσαι, αλλο τα ενυδρεια της walstad και αλλο το δικο σου high tech.
Ο σιδηρος ειναι πολυ παρεξηγημενος και κατηγορειται συχνα για την εμφανιση αλγης, ενω συνηθως συμβαινει το αντιθετο. Η ελλειψη του εστω και για λιγο στο δικο μου ενυδρειο εχει ως συνεπεια την μειωση ή το σταματημα στο pearling. Και ως στοιχειο που απορροφαται ταχυτατα απο τα φυτα, δεν ειναι δυσκολο να παρουσιαστει καποια ελλειψη.
Οσο για τον κανονα των εταιρειων με το συνιστωμενο 0,1ppm , ειναι πολυ πισω σε οτι αφορα τα turbo ενυδρεια. Υπολογιζω οτι εχω σταθερα πανω απο 1ppm μιας και ριχνω 3 καπακια seachem iron μερα παρα μερα ! Οταν εριχνα 1 καπακι καθε δευτερη μερα ειχα προβλημα με τριχοειδη αλγη.
Δεν σου λεω να κανεις το ιδιο, απλως εχε υποψιν οτι:
- Η περισσεια σιδηρου αν υπαρχει καποια αλλη ελλειψη/ανεπαρκεια προκαλει πολλες αλγες.
- Η ελλειψη σιδηρου αν ολα τα αλλα ειναι σε ισορροπια, σταματαει την φωτοσυνθεση και παλι εχουμε εμφανιση αλγης.Α, και μην περιμενεις να δεις χλωρωση. Αυτο ειναι το τελικο συμπτωμα αν υπαρξει συνεχης και δραματικη ελλειψη.
Εγω παντως επιμενω να υποψιαζομαι οτι για ολα φταιει το διοξειδιο. Αν δεν το εχεις σε ωφελιμα επιπεδα και αυξησεις δοσολογιες, την εκατσες ! Σιγουρεψου πρωτα οτι εχεις καλη διαχυση και ποσοστα Co2 και μετα ψαξε τα υπολοιπα.
|