Φίλε newfis, καταρχήν καλώς ήρθες, και λυπάμαι για τα ψαράκια...
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ενδεχομένως να έχεις είναι ότι τα 125 λίτρα (λιγότερα "καθαρά") είναι μηδαμινά για τόσα ψάρια που έχεις βάλει. Ειδικά τα ΚΟΙ και τα χρυσόψαρα... πιθανότατα ούτε ένα ΚΟΙ μόνο του δε χωράει σε τέτοιο ενυδρείο. Και τα κλόουν γίνονται τεράστια για τις διαστάσεις σου.
Μιλάμε για τεράστια ιχθυοφόρτιση - πρέπει άμεσα να τη μειώσεις!
Τα στικάκια με τα οποία έγιναν οι μετρήσεις δε θεωρούνται πάντα αξιόπιστα, η τουλαχιστον υπάρχει μεγάλη κουβέντα γύρω από το θέμα.
Η μέτρηση αμμωνίας λες ότι βγήκε μηδενική στο πετ σοπ, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα δικό σου τεστ υγρό και να το επαναλάβεις, γιατί με τόσα ψάρια μου φαίνεται δύσκολο να μπορεί να τα υποστηρίξει 1 φίλτρο.
Νιτρικά=80 ειναι ψηλά, αλλά δεν ξέρω αν δικαιολογούν θάνατο ψαριών από μόνα τους (εδώ με επιφύλαξη - ας μιλήσουν οι πιό έμπειροι). Η ξαφνική αύξηση μπορεί να σημαίνει κάλιστα ότι το ενυδρείο είχε μια - έστω και παροδική - αύξηση αμμωνίας ή ΝΟ2 τα οποία μετατράπηκαν τελικά σε ΝΟ3.
Οι αλλαγές νερού είναι καλύτερο να είναι μεγαλύτερες, ειδικά αν έχεις πολλά ψάρια. Στην δική σου περίπτωση η ιχθυοφόρτιση είναι απαγορευτική.
Τα φυτά όντως βοηθάνε πάντως.
Ο πετσοπάς που σου είπε "όχι συχνές αλλαγές" ήταν μ.....$, ειδικά αν ήξερε τι ψάρια έχεις μέσα.
Το ταισμα μέρα-παρά μέρα μειώνει την ποσότητα θρεπτικών που μπαίνουν στο ενυδρείο, άρα και τα απόβλητα, και την αμμωνία που απελευθερώνεται.
Στην θέση σου θα μέτραγα ξανά αμμωνία και νιτρώδη, και θα έκανα γενναίες αλλαγές νερού αν έχεις καθόλου από τα 2, ή πολύ ψηλά νιτρικά.
Όμως, το να διώξεις τα ψάρια που δε χωράνε στα λίτρα σου (ειδικά ΚΟΙ, χρυσόψαρα, κλόουν) μου φαίνεται "μονόδρομος". Δες τις τελικές διαστάσεις που παίρνει το κάθε ψάρι σου και θα καταλάβεις τι εννοώ. Θα χρειαστεί να διαβάσεις λίγο για τις συνθήκες που χρειάζεται το κάθε είδος ψαριού, και για το ποιά ταιριάζουν με ποιά άλλα.
|