Η διαφορά μεταξύ του απεσταγμένου νερού και του ΑΟ είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυνχάνεται η αφαίρεση των τρίτων ουσιών από το διάλυμα που πέρνουμε από τις βρύσες μας.
Στην περίπτωση του απεσταγμένου το διάλυμα του αφιλτράριστου νερού έρχεται σε βρασμό και ο ατμός συλλέγεται και ψύχεται σε σταγονίδια που συλλέγονται για να κάνουν το καθαρό πλέον απεσταγμένο νερό. Σε μερικές περιπτώσεις γίνεται και διπλή απόσταξη έτσι ώστε να πετύχουμε την απόλυτη φίλτρανση.
Στην ΑΟ το διάλυμα περνάει από ημιπεραττή μεμβράνη λόγω πίεσης η οποία φιλτράρει τα ανεπυθίμητα στοιχεία του νερού αφίνοντας έτσι το καθαρό ΑΟ νερό.
Όπως καταλαβαίνεις η απόσταξη ως μέθοδος είναι κυρίως βιομηχανικής φύσεως και δύσκολα μπορεί να γίνει σε μινιατούρα όπως τα οικιακά συστήματα ΑΟ. Έτσι δύσκολα θα βρείς κάποιον που κάνει απεσταγμένο νερό σπίτι του (εκτός αν μαζεύει το νερό από τα Air Condition

)
Και τα δύο ήδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενυδρείο αλλά για μεγάλα συστήμτα(άνω των 200-300 λτ) η αγορά και χρήση απεσταγμένου είναι μάλον ασύμφορη και μπελαλίδικη. Επίσης στα περισσότερα βιομηχανικά συστήματα απόσταξης γίνεται χρήση χάλκινων στοιχείων (σωληνώσεις, δεξαμενές) τα οποία μπορεί να διαρεύσουν στο νερό και ως γνωστός ο χαλκός είναι υπέρ τοξικός για τους ευαίσθητους θαλάσσιους οργανισμούς που θέλουμε να έχουμε μέσα στα ενυδρεία μας.
Άρα συμπέρασμα, αν θες το κεφάλι σου ήσυχο βάλε ένα σύστημα ΑΟ