Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από panos-alex/polis
αν οι πετρες δεν εγκυμονουν καποιους κινδυνους (να απελευθερωνουν επιβλαβη συστατικα..να ειναι αιχμηρες..κ.τ.λ.) και ειναι λειτουργικα τοποθετημενες τοτε δε βρισκω καποιο λογο να διαφωνω...
ΑΝ ομως αναφερεσαι στο βιοτοπικο του θεματος εκει το θεμα αλλαζει....αν θελεις να ειναι πραγματικα malawi ενα ενυδρειο τοτε πας και παιρνεις πετρες απο τη λιμνη στην αφρικη....αυτο ειναι ακραιο φυσικα...αλλα θελω να πω οτι μπορεις να προσομοιασεις τη φυση λιγοτερο η περισσοτερο...η ξυλοπετρα προφανως και δε θυμιζει το φυσικο βιοτοπο αλλα πιστευω πως ο φιλος ηθελε να χαρακτηρισει το ειδος του ενυδρειου και αναφερθηκε σε ενυδρειο malawi..δε νομιζω οτι θελησε να δειξει ποσο προσεγγιζει το βιοτοπο....
οποτε περαν απο το να του προτεινω ενα πιο φυσικο στησιμο δεν αναφερθηκα στην επιλογη των πετρων που οπως ξαναλεω δεν ειμαι γνωστης της κατηγοριας....
|
Πάνο, εδώ θα διαφωνήσω λιγάκι. Αυτού του είδους ασβεστολιθικές πέτρες, έχουν ακριβώς την ίδια ή παρομοιότυπη σύσταση από αυτές που υπάρχουν ανά τον κόσμο. Οπότε, δεν είναι ανάγκη να μεταφέρεις πέτρες από το Μαλάουι γι' αυτόν τον σκοπό.
Όταν λέμε ή καλύτερα αναφερόμαστε για το ασβεστολιθικό πέτρωμα, το κολάνι πιάνει αρκετά είδη πετρωμάτων, αλλά όλα τους έχουν ως κύριο συστατικό το ανθρακικό ασβέστιο. Καλύτερα όμως να επικεντρωνώμαστε ΜΟΝΟ στον καθαρά ασβεστόλιθο, που είναι σίγουρο ότι είναι και ασφαλές για το ενυδρείο μας. Οι περισσότεροι ασβεστόλιθοι είναι
οργανικά ιζηματογενή πετρώματα που μπορεί να περιέχουν και αραγωνίτη, με όλα όσα αυτό μπορεί να σημαίνει. Άρα το χρώμα και μόνο, είναι σε θέση να προσδιορίσει με ασφάλεια τη σύσταση (λευκό μέχρι ώχρα).
Άλλα πολύ γενικά ασβεστολιθικά πετρώματα είναι οι ασβεστολιθικοί σχιστόλιθοι, ασβεστολιθικοί τόφφοι, όπου οι πιο πάνω κατηγορίες περιέχουν δεκάδες άλλες παραλλαγές με λίγο διαφορετικές χημικές συστάσεις, π.χ. τραβερτίνης, άργιλος, μάργες, πηλίτης κ.α.
Πιο επικίνδυνα ασβεστολιθικά πετρώματα πρέπει να θεωρούνται οι ασβεστολιθικοί σχιστόλιθοι, γιατί, λόγω της σύστασης τους, τα συστατικά ορυκτά δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, αλλά τάσσονται σαν ξεχωριστά στρώματα μέσα στο πέτρωμα. Τέτοια πετρώματα, μπορεί να είναι και επικίνδυνα για ένα ενυδρείο, γιατί ενδέχεται να εσσωκλείουν και επικίνδυνες ενώσεις. Αντιδρούν με το ακουαφόρτε και μπορούν να ξεγελάσουν, γιατί αυτά τα περτώματα μπορούν να συναντηθούν σχεδόν με όλα τα χρώματα, αναλόγως των ορυκτών τους. Μεταξύ άλλων, μπορεί να εσσωκλείουν ενώσεις όπως μοσχοβίτη, χαλαζία, ακτινόλιθο, χλωρίτη, τρεμολίτη, αλλά μπορεί επίσης να εσσωκλείουν και μέταλλα.
Προσοχή λοιπόν.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από GeFior
Εγω ειμαι πιο απολυτος, αν μπορουσα να το φτιαξω απο πετρες malawi θα το εκανα, αφου δεν μπορω θα βρω οτι πιο πλησιεστερο σε πετρα υπαρχει.
Και ως γνωστον αν θελεις το απολυτο θα πλησιασεις το σχετικο, αλλοιως...
|
Φίλε GeFior, φυσικά δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου, γιατί είναι σαφές ότι προσωπικά επικροτώ αυτή σου την άποψη, χωρίς βέβαια να προσπαθώ με νύχια και δόντια να υποβάλω την δική μου, στους άλλους.
Γνωρίζω λίγα πράγματα από γεωλογία, καθότι ασχολούμαι αρκετά με τα πετρώματα και τα απολιθώματα. Ειδικός σίγουρα δεν είμαι, αλλά μπορώ να σου πω με ασφάλεια, ότι και η Ελλάδα είναι διάσπαρτη, χωρίς καμία παραλλαγή, από τα συγκεκριμένα πετρώματα που μιλάμε εδώ και μέρες. Ο γνήσιος ασβεστόλιθος, κατέχει μια πολύ ψηλή θέση από τα πιο διαδεδομένα πετρώματα σε τούτη τη γη. Όπου και να ψάξεις για αυτό το πέτρωμα (Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία) θα το βρεις με την ίδια συσκεκριμένη σύσταση. Δε μπορώ να σου το πω πιο απλά. Είτε φέρεις πέτρες από το Μαλάουι, είτε τις πάρεις από την Ελλάδα, ασβεστόλιθος είναι ένας και μοναδικός, με μια διεθνή ονομασία.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από POURITANOS
Για μένα το τελευταίο πράμα που θα με απασχολούσε σε ένα Βιοτοπικό ενυδρείο θα ήταν, το αν η πέτρες μοιάζουν πολύ η λίγο. (σαν μορφολογία και ίσως λίγο στο χρώμα)
Πιστεύω στο θέμα συστατικών θα έπρεπε να είναι σχεδόν τα ιδία.
(νομίζω ότι ένας χομπιστας δε θα γίνει και επιστήμονας για να βάλει μερικές πέτρες.)
Θεωρώ ότι υπάρχουν βασικότερα πράγματα που θα έπρεπε να δίνετε προσοχή.
|
Συμφωνώ μαζί σου φίλε Βασίλη, ότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να δίνουμε περισσότερη προσοχή, αλλά διαφωνώ με την άποψη σου σχετικά με τις πέτρες. Αφού θέλουμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν τις ίδιες συνθήκες με το βιότοπο που μας αρέσει, γιατί να μην προσπαθούμε να προχωρούμε ένα βήμα μπροστά κάθε φορά? Τί σχέση π.χ. έχουν τα νταμάρια με την Μαλάουι? Για εμένα προσωπικά πιστεύω ότι έχουν ακριβώς την ίδια θέση (ξένα αντικείμενα) με ένα κομμάτι ξύλο στο ενυδρείο αυτό.
Πιο πάνω έχω πει κάποια απλά πράγματα και προτρέπω όποιο άλλο παιδί από το φόρουμ γνωρίζει περισσότερα από γεωλογία, να εκφράσει και αυτός την άποψή του, ή καλύτερα να τα πει με πιο επιστημονική προσέγγηση.