Αφού συμφωνείς Βασιλη ότι η βιολογία είναι παντού σε μια λίμνη. Γιατί μετά διαφωνείς λέγοντας:
In the pond Διαφωνώ. Άλλο το μέρος του μηχανικού φιλτραρίσματος και άλλος ο χώρος του βιολογικού, έστω και σε DIY φίλτρο.
Δε το κατάλαβα ποια είναι η διαφορά ? όταν λες άλλο το μέρος του μηχανικού τι εννοείς ?
Βασίλη σε ρώτησα μετά αν έχει μεγάλη σημασία αν ο χώρος του βιολογικού φίλτρου είναι μεγάλος η μεσαίος η μικρός και μου λες:
In the pond Διαφωνώ, εκτός στην περίπτωση όπου θα χρησιμοποιήσουμε πιεστικό φίλτρο.
Έχει να κάνει κυρίως στο πόσο καλά θα καλύπτει της ανάγκες της λίμνης μας, αναλόγως βιοφορτίου, φυτών και ύλης.
Γιατί το βιοφορτίου φυτών και ύλης στην δική μου λίμνη να είναι τέτοιο που δεν θα το καλύψει ο χώρος του φίλτρου? Ακόμα ούτε ψαριά έχει ούτε τίποτα
.
Δεν είναι νωρίς να λεμέ δε καλύπτει
μια και έχω αναφέρει αρκετά πράγματα
ως προς την τοποθεσία (είναι σε ύψωμα)
δεν έχει δέντρα (όχι πολλά έως καθόλου φύλλα)
μακριά από δρόμο και υπάρχει περίφραξη περιμετρικά της λίμνης (άρα μονό σκόνη από αέρα)
τσιμενταρισμένα τα πάντα γύρο από την λίμνη (άρα όχι σκόνες από χώματα μια και όλα είναι τσιμενταρισμενα)
Για το μέγεθος 1/10 σε ότι αφορά το βιολογικό κομμάτι ενός φίλτρου το θεωρό υπερβολικό. Δε θα πω ότι είναι λάθος γιατί μπορεί έτσι να έχουν τα πράματα . Απλά όσα συστήματα (μη φανταστεις και πολλα ) έχω δει έως τώρα και μιλάω για Ελλάδα με πολύ μικρότερο βιολογικό χώρο από αυτό που κάνω τώρα έχω δει καλούτσικα αποτελέσματα. (χωρίς uvλάμπες) Τώρα αν πω ότι είδα και μια λιμνούλα μικρη σαν την δική μου να δουλεύει μονό με σιντριβάνι με μια αντλία θα ακουστώ καπως!!!!
Το νερό φυσικά δεν ήταν διάφανο αλλά δε το έλεγες και χαλιά.
Όπως είπα με χώρο βιολογίας μονό το προφιλτρακι της αντλίας.