Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #121  
Παλιά 02-04-09, 03:06
Το avatar του χρήστη noe
noe Ο χρήστης noe δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 21-04-2007
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 221
Προεπιλογή

Να κάνω και γώ μια ερώτηση ? σε γενικές γραμμές μιλάτε ότι το peltier πάνω κάτω θα πρέπει ναναι 1 watt/ltr. Αυτό πως προκύπτει ?

Παραπάνω διάβασα ότι π.χ. ένα ενυδρείο 60λτρ χρειάζεται χοντρικά 60watt θερμαντήρα για να κρατάει την θερμοκρασία του 6-7 βαθμούς κελσίου πιο πάνω από το περιβάλον, άρα το λόγικό συμπέρασμα είναι ότι ένα peltier για να μπορεί να κρατάει το ενυδρείο μας (τα καλοκαίρια) 6-7 βαθμούς κάτω από το την θερμοκρασία του περιβάλοντος, χρειαζόμαστε όπως και στην περίπτωση του θερμαντήρα περίπου 1 watt/ltr.

Ο παραπάνω συσχετισμός θερμαντήρα-peltier είναι απόλητα λανθασμένος, ένας θερμαντήρας έχει απόδοση τουλάχιστον 99.999% επίσης η θερμοτητα που απελευθερώνουν οι λάμπες και τα υπόλοιπα μηαχανήματα του ενυδρείου βοηθάνε τον θερμαντήρα μας αλλά για το σύστημα ψύξης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα peltier αν είναι άριστης ποιότητας (πανάκρηβο δλδ) και ολοκαίνουριο τότε μπορεί να έχει μέγιστη απόδοση 70%, όσο περνάει ο καιρος τόσο η απόδοση του μειώνεται (αυτά τα κινέζικα που πέρνουμε από το ebay πόση απόδοση εχουν άραγε?). πέρα από την μειωμένη απόδωση του peltier έχουμε και απώλειες κατά την μεταφορά της θερμοτητας π.χ. η μεταλική ράβδος που ενώνει το πέλτιερ με την στήλη του νερού του ενυδρείου, όσο το μήκος της ράνδου μεγαλώνει, οι απώλειες αυξάνοντε λογαρυθμικά, αυτό σημένει ότι αν διπλασιάσουμε το μήκος της ράβδου οι απώλειες σε αυτήν θα δεκαπλασιαστούν. Για να μην τα πολυλογώ και σας κουράζω, υπάρχουν και άλλες συμαντικές απώλεεις που δεν ανέφερα, η συνολική απόδωση του συστήματος ψύξης πολύ δύσκολα να φτάσει το 50%, ενώ στο σύστημα του θερμαντήρα η απόδωση αγκίζει το 100%, προφανώς και δεν μπορούμε να συσχετήσουμε αυτά τα 2 συστήματα και προφανώς το 1 watt/ltr δεν επαρκεί.

πειραματίστηκα περσυ με peltier και χρησημοποίησα 100watt για ενυδρείο 60λτρ, ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε έτσι ώστε να έχω τις έλαχιστες δυνατές απώλειες. Μια σύντομη περιγραφή: έβαλα το waterblock στην θερμή πλευρά του πέλτιερ, το ψυκτικό υγρό (από την θερμή πλευρά του peltier) το οδήγησα σε ένα ψυγείο μοτοσυκλέτας Honda XL600V όπου με το βεντιλατέρ γινόταν αποβολή της θερμοτητας, Το waterblock, τα σωλικάκια του αλλά και και την περιφέρεια του peltier τα επένδυσα με 3cm θερμομωνοτικό υλικό υψηλης απόδωσης, και φυσικά άφησα την ψυχρή πλευρά του πέλτιερ εκτεθημένη. βούτηξα όλο το πέλτιερ μεσα στο ενυδρείο και το στερεωσα έτσι ώστε η έξοδος του φίλτρου μου να χτηπάει κατευθείαν πάνω στην ψυχρή πλευρά του. Με αυτό τον τρόπο πέτυχα να έχω άμεση επαφή της ψυχρής πλευράς του πέλτιερ με το νερό του ένυδρείου, ενώ η θερμή του πλευρά να είναι πάρα πολύ καλά θερμο-μονωμένη και να ψύχεται με εξωτερικό σύστημα υδρόψυξης (ψυγείο μοτοσυκλέτας - βεντιλατέρ). Το χρησημοποίησα το περασμένο καλοκαίρι, σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά αλλα στις μεγάλες ζέστες (ιούλιο- αυγουστο) ήταν ανεπαρκές.

θα ανεβάσω και φωτό σύντομα.
__________________

Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01883 seconds with 10 queries