Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 03-02-09, 22:38
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή

Πολύ ενδιαφέρον θέμα άνοιξες Μανώλη!

Στο 2ο σκέλος, περί φασμάτων.. Αυτό για το μπλε και το κόκκινο του φάσματος ισχύει πράγματι.. Και αν δεις τα φάσματα από λάμπες που κυκλοφορούνε στα πετ-σοπ, για φυτεμένα ενυδρεία, έχουν πράγματι δύο μεγάλα peak, ένα στα κόκκινα και ένα στα μπλε, εξ'ού και το "ροζ" αποτέλεσμα..

Στο 1ο σκέλος τώρα.. Αρχικά έχε υπόψιν αυτό που λέει ο Μάκης.. Αν μπλέξεις με τα υψηλών απαιτήσεων, σίγουρα θα θέλει μπουκάλα διοξειδίου, και σίγουρα θα θέλει και πολλά λιπάσματα.. (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ένα low budget - low maintenance tank, όπως τα λένε στα σχετικά άρθρα, δε μπορεί να γίνει κουκλί!) Μή σου πώ ότι έχει και πολλή ομορφιά το όλο σκεπτικό της ισορροπίας στο χαμηλών απαιτήσεων..

Δεύτερον, ισχύει ότι 2x15 + 2x24 είναι όντως υπερβολή στα λίτρα σου.. Γιατί δε βγάζεις τη 2η Τ8? Ή να προσθέσεις μόνο μία Τ5?

Τρίτον.. Το θέμα της φωτοπεριόδου το είχαμε ξανασυζητήσει κάπου με το Raven.. Είχε βρει, λοιπόν, ο Αλέξανδρος, ένα λινκ, από το φόρουμ του Tom Barr.. Συνοψίζοντας, έλεγε ότι δε χρειάζεται τόσο πολύ φωτισμό ένα φουλ φυτεμένο.. Και ότι αν υπάρχει αρκετό διοξείδιο, μπορούν να αναπτυχθούν καλά και τα πιο δύσκολα φυτά.. Και ότι στα φοβερά σούπερ-ντούπερ φυτεμένα που βλέπουμε, δεν παίζουνε με τόσο πολύ φως, αλλά ανάβουν τον πολύ φωτισμό για λίγες μόνο ώρες την ημέρα..

Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα, αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει χρόνο να διαβάσω σχετικά.. Ο Αλέξανδρος λοιπόν, ξεκίνησε να εφαρμόζει χαμηλό φωτισμό, για αρκετές ώρες, και φουλ φως για μόνο 3 ώρες.. Και το ίδιο τελικά κάνω κι εγώ (δες στην παρουσίαση της υπογραφής μου)..

Συζητήσαμε, λοιπόν, ποιές θα είναι αυτές οι ώρες, και έλεγε αυτός να είναι στη μέση της φωτοπεριόδου.. Αλλά κάπου θυμόμουν εγώ ότι είχα διαβάσει ότι είναι καλύτερα στην αρχή της φωτοπεριόδου.. Και μετά από ψάξιμο, βρήκε λοιπόν ο Αλέξανδρος ένα άλλο λινκ, όπου επιβεβαίωνε ότι όντως, στην αρχή της φωτοπεριόδου είναι καλύτερα..

Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο, δίνεις στα πιο απαιτητικά φυτά σου το φως που χρειάζονται, και παράλληλα δεν έχεις την τρελή ανάπτυξη που καταντάει κουραστική από πλευράς συντήρησης και κλαδεμάτων, αλλά πιο ισορροπημένη, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεις και προβλήματα με άλγες..

Αυτά τα "ολίγα"..

Έχε υπόψιν ότι αναμένεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με το θέμα, υπάρχουν πολλά γραμμένα στο internet, γι'αυτό και ανακεφαλαίωσα τα όσα είχαμε πει με τον Αλέξανδρο, για να συνεχίσουμε το ενδιαφέρον αυτό θέμα εδώ!

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837
Απάντηση με παράθεση

Page generated in 0,01610 seconds with 10 queries