Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #17  
Παλιά 26-01-09, 22:32
szcs Ο χρήστης szcs δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 28-09-2008
Περιοχή: Γαλάτσι - Αθήνα
Μηνύματα: 58
Προεπιλογή

Φίλε stavrosm,
σου παραθέτω παρακάτω τις απόψεις μου λόγω του ότι και εγώ την περίοδο αυτή "ψάχνομαι" μιας και 2 φορές (καλοκαίρι 2004 και καλοκαίρι 2008 γυρίζοντας από διακοπές 2 εβδομάδων βρήκα το ενυδρείο σούπα διότι με τις διακυμάνσεις της ΔΕΗ "έπεσε" το ρελέ στον πίνακα του σπιτιου.
Ελπίζω να σε βοηθήσουν να κάνεις την επιλογή σου ή να σκεφτείς κάτι καλύτερο. Αν κάποιος φίλος από το forum έχει κάποιες παρατηρήσεις ή έχει υλοποιήσει κάτι παρόμοιο ... κάθε πρόταση / γνώμη ευπρόσδεκτη.
Λοιπόν οι παρακάτω απόψεις βασίζονται στο τι χρήματα συνολικά θα πρέπει να δαπανηθούν, στην ευκολία και ευχρηστία της κάθε λύσης, στην αξιοπιστία της λύσης και στην αντοχή της στον χρόνο (λύση που θα λειτουργεί όσο έχω το ενυδρείο) καθώς και στο τι χώρο απαιτεί για την εγκατάσταση.

1.- UPS : Γνώμη μου ξέχνα το τελείως σαν λύση, και αυτό διότι απλά ότι και να διαλέξεις απλά δεν σε καλύπτει. Ενα UPS συμβατικό των 1200 VA πχ με την κατανάλωση που έχεις απλά θα σε καλύψει για κάποια λεπτά έστω πχ 20 λεπτά. Αν η διακοπή ρεύματος έχει μεγαλύτερη διάρκεια απλά δεν.... Αν πάς σε UPS μεγαλύτερο οι τιμές εκτοξεύονται εκθετικά. Επίσης αν για τον οποιονδήποτε λόγο (όπως σε μένα πχ) σου πέσει η ασφάλεια ή το ρελέ του πίνακα και εσύ είσαι διακοπές τότε γυρίζεις και βρίσκεις ωραιότατη σούπα, η οποία πίστεψέ με βρωμάει πολύ!!!! (εμένα το καλοκαίρι καήκε ο συμπιεστής του οικιακού ψυγείου με αποτέλεσμα να ρίξει το ρελέ και .......). Επίσης ένα UPS βασίζεται στις μπαταρίες που έχει οι οποίες με τις ταχείες εκφορτίσεις που θα έχεις θα έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και κοστίζουν περίπου 50 euro η μία. Αρα για 1 UPS 1200VA 2Χ50=100 Euro κάθε τόσο απλά δεν λέει. Τα UPS είναι όπως είπαν παραπάνω και άλλοι συν-φορουμίτες για ευπαθείς συσκευές πχ ΗΥ, τηλεοράσεις LCD κλπ.

2.- Φωτοβολταικά : καλό ακούγεται σαν ιδέα, βοηθάμε το περιβάλλον κλπ, αλλά δεν θα σε καλύψει εκτιμώ. Λάβε υπ' όψη ότι το αρχικό κόστος εγκατάστασης και αγοράς με τις σημερινές τιμές που πουλάει η ΔΕΗ στην Ελλάδα την KWh και τις σημερινές τιμές των φωτοβολταικών θα το αποσβέσεις σε 10 με 12 περίπου χρόνια. Αλλά με το που θα κάνεις απόσβεση στα 8 με 10 χρόνια το μέγιστο θα απαιτηθεί να αλλάξεις μπαταρίες αλλά και φωτοβολταικά πάνελ οπότε φτού ξανά και από την αρχή για νέα απόσβεση κλπ. Ισως στο μέλλον αν ρίξουν τις τιμές να αρχίσει να συμφέρει. Για τα Ελληνικά δεδομένα εδώ προς το παρόν συμφέρει μόνον διασυνδεδεμένο σύστημα φωτοβολταικών με την ΔΕΗ για το εξοχικό και μόνο, που θα το χρησιμοποιείς 1-2 μήνες το καλοκαίρι και τους υπόλοιπους θα πουλάς ρεύμα στη ΔΕΗ, για να έρθεις περίπου στα ίσια σου. Επίσης λάβε υπ' όψη ότι αν δεν έχεις ηλιοφάνεια δεν θα έχεις απόδοση. Επίσης υπολόγισε ότι για κάθε 100 Watt ισχύος που θα παράγει το σύστημα απαιτείται επιφάνεια πάνελ 1,2 ως 1,4 τετρ. μέτρα ανάλογα με την τεχνολογία των πάνελ που τυχόν θα διαλέξεις. Και μην ξεχνάς ότι θα απαιτηθεί ολόκληρη ηλεκρολογική εγκατάσταση από ειδική εταιρεία τοποθέτησης ή από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο. Μεγάλη βαβούρα λοιπόν για το τίποτα κατα την γνώμη μου. Πάντως αν κάνεις σε μια μηχανή αναζήτησης ένα search για φωτοβολταικά θα σου λυθούν οι απορίες.

Ωραία και που πάμε λοιπόν .... Δες παρακάτω

3.- Σύστημα Non-Brake : Τι είναι αυτό ? Εξηγώ: Τα δύο βασικά μέρη του είναι:
α.- Μια γεννήτρια
β.- Ενας αυτοματισμός με αυτόματους κλπ
Πώς λειτουργεί αυτό τώρα: Απλά ενας αυτόματος ελέγχει την ύπαρξη ή όχι τάσεως στην πρίζα της ΔΕΗ. Αν διαγνώσει απώλεια τάσεως της ΔΕΗ απλά κλείνει κύκλωμα και μια μικρή συμβατική μπαταρία (πχ 12 volt αυτοκινήτου) δίνει ρεύμα ώστε να εκκινήσει η γεννήτρια που θα τροφοδοτήσει το φορτίο μας (εδώ οι καταναλώσεις του ενυδρείου) και έτσι όλα καλά. Οταν και ΑΝ επανέλθει η τάση της ΔΕΗ τότε με έναν αυτοματισμό σταματάει η λειτουργία της γεννήτριας και το φορτίο μας (ενυδρείο) συνεχίζει να τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ. Αν ξαναέχουμε απώλεια ισχύος από την ΔΕΗ ο κύκλος απλά επαναλαμβάνεται.
Από μία πρώτη έρευνα αγοράς έχω βρεί απλές γεννήτριες βενζίνης του 1KW με μίζα και αυτονομία περίπου 8 ώρες και τιμή περί τα 300 Euro. Βεβαίως υπάρχουν και μεγαλύτερες πχ 3KW βενζίνης με μίζα και αυτονομία 12 ώρες στο μέγιστο φορτίο, (άρα για 1KW περίπου 36 ώρες) ρύθμιση στροφών ανάλογα με το φορτίο κλπ ευκολίες και τιμή περίπου 1000 Euro. Υπάρχουν και αντίστοιχες πετρελαίου βέβαια με περισσότερο τσιμπημένες τιμές αλλά απ' ότι λένε δεν θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση όπως οι βενζίνης το καύσιμο είναι φθηνότερο κλπ οπότε βγάζεις τα λεφτά σου από εκεί.
Το πρόβλήμα είναι πρώτον ο θόρυβος που κάνουν (λένε για 68dB στα 7 μέτρα) και φυσικά η αυτονομία τους, αφού θα ήθελα προσωπικά αυτονομία της τάξης των 15 ημερών. Αυτό πιστεύω ότι θα το λύσω με ένα έξτρα ντεπόζιτο καυσίμου (πχ αυτή που είδα του 1KW έχει ντεπόζιτο 2,5 LT άρα με ένα εξωτερικό ντεπόζιτο των 120 λίτρων καλύπτομαι για 15-16 ημέρες και πάω διακοπές ήσυχος). Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί αν την τοποθετήσω σε ένα προκατασκευασμένο και ηχομονωμένο κουτί.
Από κει και μετά τώρα είμαι ακόμη στο ψάξιμο για να βρώ καλό και φτηνό ηλεκτρολόγο για όλα τα υπόλοιπα.

Συμπερασματικά : Προτείνω την 3η λύση σαν ποιό αξιόπιστη, ποιό φτηνή κλπ κλπ. (Και θα σε καλύψει και για το ψυκτικό που θέλεις τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και μόνο του θα καταναλώνει περίπου 400 Watt οταν λειτουργεί)

Λόγω του ότι τώρα βρίσκομαι σε μια φάση ψαξίματος / υλοποίησης της λύσης αυτής την οποία θέλω να έχω τελειώσει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές τα παραπάνω μπορεί να τροποποιηθούν και επιπλέον δεν έχω ακόμη την λύση έτοιμη. Πάντως όταν την υλοποιήσω υπόσχομαι να κάνω αναλυτική παρουσίαση στο forum
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02314 seconds with 10 queries