Αλλαγή χαλικιού λοιπόν.. Πήγαινέ το πίσω, και προσπάθησε να σου το αλλάξει.. Δύσκολο το βλέπω βέβαια, αλλά ίσως να μήν ήξερε ο άνθρωπος, υπάρχουν και ευσυνείδητοι στο χώρο, δεν είναι όλοι τόσο χάλια όσο λέμε..
Τώρα, για την αλλαγή, πρακτικά κάνεις τα εξής:
- Κατ'αρχήν να είσαι πλήρως προετοιμασμένος για να γίνει η αλλαγή γρήγορα (πλυμένο καλά το χαλίκι κ.τ.λ.)
- Παίρνεις πολλές λεκάνες/βαρέλια, για να κρατήσεις
τουλάχιστον το 50% του νερού σου..
- Αφήνεις τα ψάρια ατάιστα 2 μέρες πρίν και 2 μετά (δεν παθαίνουν τίποτα, μήν ανησυχείς), για να ελαφρύνεις λίγο το βιολογικό φορτίο..
- Ανοίγεις το καλοριφέρ, να μήν είναι πολύ κρύος ο χώρος και πέσει πολύ η θερμοκρασία..
- Αδειάζεις νερό στις λεκάνες, και βγάζεις και τα ψάρια σε μία από αυτές, καλό είναι να τα σκεπάσεις και με μία πετσέτα για να μειώσεις το στρες..
- Αν το φίλτρο σου είναι εξωτερικό, το βγάζεις να δουλέυει στη λεκάνη αυτή.. Αν είναι εσωτερικό (τύπου juwel, κολλημένο στο ενυδρείο, και δε βγαίνει), βγάζεις τα υλικά και τον κυκλοφορητή να δουλεύει σε μία άλλη λεκάνη..
- Αλλάζεις το χαλίκι..
- Ξαναγεμίζεις όσο μπορείς με νερό ενυδρείου..
- Βάζεις μέσα τα ψάρια..
- Συμπληρώνεις με νερό, σαν να έκανες αλλαγή.. (προσοχή, και όσο πιο αργά μπορείς, γιατί το νέο νερό θα έχει διαφορετικές ιδιότητες από το παλιό)..
Τώρα, περί επιλογής άμμου για τα σκαλάρια, ας περιμένουμε κάποιον "βιοτοπικό" να μας ενημερώσει..
Καλή τύχη εύχομαι με την αλλαγή! Το καλό είναι ότι βρήκες το λάθος και το διορθώνεις, μή χαλιέσαι, γίνονται αυτά, πολλοί το έχουν κάνει το ίδιο.. Άλλοι γιατί ήταν ασβεστολιθικό το χαλίκι όπως το δικό σου, και άλλοι γιατί τους φώτισε ο θεός κι έβαλαν πρασινοκίτρινο, πορτοκαλί, μπλε, και μπορδοροδοκόκκινο (καλή ώρα

)..