Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #14  
Παλιά 09-01-09, 20:23
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-01-2008
Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Μηνύματα: 2.117
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή

Δεν υπάρχει κανόνας δυστυχώς.. Είναι ένας μπερδεμένος συνδυασμός όλων..

Συνήθως, τα περισσότερα νεοστημένα ενυδρεία εμφανίζουν κάποιο είδος άλγης στην αρχή, συνήθως καφέ, που φεύγει μόνη της με το χρόνο.. Από κει και πέρα, μπορεί να φταίνε διάφορα.. Για παράδειγμα, η υπερβολική χορήγηση λιπασμάτων (κυρίως σιδήρου).. Ο υπερβολικός φωτισμός (σε αναλογία με το παρεχόμενο διοξείδιο του άνθρακα και την ταχύτητα ανάπτυξης των φυτών), ή η υπερβολικά μεγάλη φωτοπερίοδος.. Οι μή τακτικές αλλαγές νερού, η συσσώρευση νιτρικών.. Ακόμη και η έλλειψη νιτρικών μπορεί να οδηγήσει σε άλγες, αν όλα τα άλλα (φως, διοξείδιο, άλλα θρεπτικά στοιχεία) βρίσκονται σε περίσσεια.. Ή η κακή αναλογία νιτρικών φωσφορικών.. Ή η ύπαρξη υποστρώματος πλούσιου σε θρεπτικά, με πολύ λίγα όμως και αργής ανάπτυξης φυτά που δε μπορούν να τα απορροφήσουν..

Τα παραπάνω είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες.. Αλλά δεν είναι και κανόνες.. Για παράδειγμα, σε άλλο ενυδρείο μπορεί να του ρίξεις ελάχιστο σίδηρο (ως λίπασμα) και να γεμίσει με άλγες (αν έχει λίγα και αργής ανάπτυξης φυτά), και άλλο μπορεί για να μεγαλώσουν τα φυτά κανονικά να θέλει πολλά ml σιδηρούχου λιπάσματος σε καθημερινή βάση (αν έχει πολλά γρήγορα φυτά, και καλές συνθήκες φωτισμού και παροχή διοξειδίου του άνθρακα)..

Το κλειδί είναι η παρατήρηση, οι μετρήσεις, και η προσπάθεια για κατανόηση του πώς λειτουργεί το όλο οικοσύστημα.. Και μέσα από αυτά έρχεται η εμπειρία.. Αν δεν πάθεις δε μαθαίνεις.. Δε νομίζω ότι έχει κανείς εμπειρία με όλες τις άλγες.. Άλλα έχουν συμβεί στον ένα, άλλα στον άλλο.. Αν λοιπόν αντιμετωπίσεις συγκεκριμένο πρόβλημα, κάνοντας μια πλήρη παρουσίαση του ενυδρείου και των ρουτίνων που ακολουθείς, με τη βοήθεια όλων, θα προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία, και να τη διορθώσουμε.. Δηλαδή, να μειώσουμε τη φωτοπερίοδο, να μειώσουμε ή να αυξήσουμε κάποια λιπάσματα, να δούμε τι γίνεται με το διοξείδιο, με τα φυτά κ.τ.λ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το μόνο μέτρο για την απομάκρυνση είναι η αφαίρεση με το χέρι.. Σε κάποιες άλλες, μπορείς να τη "διαλύσεις" με υπερδοσολογία excel.. Σε κάποιες άλλες κάνει τον κύκλο της και φεύγει μόνη της..

Δεν είναι πάντως κατ'ανάγκην κάτι κακό.. Έχει την ομορφιά της και η όλη διαδικασία.. Εγώ έμαθα πολλά από τις άλγες που έχω μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει, και θα μάθω κι άλλα από αυτές που θα βρώ στο μέλλον.. Το ίδιο και ο Raven, στο παραπάνω παράδειγμα, το ίδιο και πάρα πολλοί άλλοι.. Έχει την πλάκα του να έχεις ένα κλειστό οικοσύστημα και να προσπαθείς να το φέρεις σε ισορροπία..
__________________
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ"

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01674 seconds with 10 queries