Φίλε εύσομε
Η εννοια του ph crash πιστεύω ότι δεν ισχύει σε ενυδρείο χωρίς CO2 και αποτελεί μύθο ( γνώμη μου πάντα και μερικών άλλων που έχουν δίσκους .
Δεν πιστεύω ότι στο δικό μου ενυδρείο για παράδειγμα τα πολύ χαμηλά ph ( 4,5 -5) που έχω είναι αποτέλεσμα του CO2 στο νερό από αυτά που λες παραπάνω. Μην ξεχνάς ότι υπάρχει sump με 4 σωλήνες υπερχήλησης και με αρκετή ανατάραξη σε όλο το ενυδρείο

.
Πιστεύω ότι το ph διατηρήται τόσο χαμηλά επειδή έχω 0 kh και ο κύκλος του αζώτου σε συνδιασμό της ύπαρξης φωσφορικών μειώνουν το ph . Αλγες δεν έχω σε αυτά τα ph δυστυχώς .
Αν θυμάμαι καλά ο συναγωνηστής Pritanis αλλά και αρκετοί άλλοι που ασχολούνται με δίσκους έχουν ph 5,5-5,7 με αλλαγή μόνο από όσμοση ( με προσθήκη φυσικά trace ή κάτι παρόμοιο) και όταν δουν ότι πέφτει κοντά στο 5,1 5,2 κάνουν αλλαγή νερού . Πιστεύω και πάλι ότι ο κύκλος του αζώτου είναι αυτός που κρατάει το ph χαμηλό .
Προσοχή δεν είναι εύκολο για κάποιον που ξεκινάει τώρα να παίξει με αυτές τις συνθήκες γιατί χρειάζεται σταθερές ρουτίνες και πειραματισμούς τόσο στο πόσο αλλαγή νερού θα κάνουμε πόσο θα ταίζουμε κτλ .