Η απάντηση δε μπορεί να είναι ξεκάθαρη.. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες..
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας-μπούσουλας, με βάση το μήκος των ψαριών σε τελικό μέγεθος.. Σου κάνω copy paste από εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/chim.htm
Γενικός κανόνας: Για κάθε 4 λίτρα νερού μπορείτε να υπολογίσετε ένα ψάρι με μήκος 3 εκατοστά. Αν στο ενυδρείο υπάρχουν βράχοι και άλλα διακοσμητικά στοιχεία τότε αυτός ο κανόνας πρέπει να εφαρμόζεται στον πραγματικό όγκο νερού και ισχύει για ψάρια με τελικό μήκος μέχρι 4 εκατοστά. Μεγαλύτερα ψάρια χρειάζονται μεγαλύτερο όγκο νερού για κάθε εκατοστό μήκους. Αυτός ο υπολογισμός εφαρμόζεται μόνο για ψάρια που ζουν σε κοινότητες. Επιθετικά ψάρια, με έντονο το αίσθημα της «ιδιοκτησίας» χρειάζονται δυσανάλογα μεγάλους όγκους νερού για κάθε εκατοστό μήκους. Ένα ενυδρείο 500 λίτρων δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 15 Melanochromis αν και τα συγκεκριμένα ψάρια είναι σχετικά μικρά. Για τέτοια ψάρια θα πρέπει να υπολογίζετε κατΆ ελάχιστον 2 λίτρα ανά εκατοστό μήκους. Δηλαδή, ένα Melanochromis auratus μήκους 12 εκατοστών δεν θα πρέπει να έχει στην διάθεσή του λιγότερα από 25 λίτρα νερού τα οποία δεν θα τα μοιράζεται με άλλα ψάρια. Για ορισμένα ψάρια θαλασσινού ενυδρείου (π.χ. Pterois volitants, triggers κ.λ.π.), μπορεί να χρειαστεί να υπολογίσετε ακόμη και 10 λίτρα ανά εκατοστό μήκους.
Υπάρχει και άλλος ένας εμπειρικός κανόνας που αναφέρει ότι το μέγιστο μήκος ψαριού δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 1/8 με 1/10 του μήκους του ενυδρείου..
Όλα αυτά όμως δεν παύουν να είναι γενικόλογα.. Παίζουν ρόλο ο χαρακτήρας του κάθε ψαριού (επιθετικότητα κ.τ.λ.), ο χώρος στον οποίο κινείται (π.χ. ψάρια τα οποία κινούνται στο βυθό, θα πρέπει να μοιράζονται τον ίδιο χώρο) και το σχήμα του ενυδρείου (π.χ. τα σκαλάρια είναι ψάρια που θέλουν μεγάλο ύψος, κάποια tetra είναι πολύ καλοί κολυμβητές και παρά το μικρό τους μέγεθος θέλουν αρκετά μεγάλο μήκος)..
Και, φυσικά, η επιλογή ψαριών, ακόμη και σε ένα κοινωνικό ενυδρείο, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το μέγεθός τους, αλλά και με άλλους παράγοντες συμβατότητας (παράμετροι νερού, διατροφικές συνήθειες, και άλλα).. Δες πιο αναλυτικά εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides.../koinoniko.htm
και εδώ:
http://www.malawicichlidhomepage.com...ity_greek.html
Είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πολλοί κρατούν τον κανόνα με τα εκατοστά, και ξεχνούν όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους.. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι τον θεωρούν "απαρχαιωμένο", και μάλλον θα πρέπει να αποφεύγεται..
Θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/fishfotos.htm
και να κοιτάξεις στα καταστήματα, να δεις ποια ψάρια σου αρέσουν, να κάνεις μια πρώτη επιλογή, αλλά πριν βάλεις ο,τιδήποτε, να ρωτήσεις και εδώ, ώστε να μήν καταλήξεις σε κάποιο κακό συνδυασμό, που θα σε οδηγήσει είτε σε προβλήματα στο ενυδρείο, είτε στην ανάγκη να γυρίσεις πίσω ψάρια..
Τέλος, βλέποντας και τις ερωτήσεις που κάνεις στο forum, είναι μάλλον χρήσιμο να διαβάσεις όσα περισσότερα μπορείς εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/periechomena.htm
όπου θα βρείς απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματά σου.. Και για ό,τι άλλο προκύψει, όλοι εδώ είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν..