Έχουμε και λέμε..
1. Ο φωτισμός σου είναι σχετικά μικρός (γύρω στο 0.5Watt/lt), αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα καθώς και τα φυτά σου δεν είναι απαιτητικά.. Ο μόνος λόγος να τον αυξήσεις είναι αν δεις να πέφτουνε τα κάτω φύλλα της υγρόφιλα, ή αν δεις μεγάλα μεσογονάτια.. Όμως, λίγο φώς σημαίνει και μικρή ανάπτυξη, άρα τσιγκουνιά στο λίπασμα.. ΟΚ λοιπόν με το φως..
2. Το DIY CO2 δε λέει τίποτα μόνο του.. Θέλει μετρήσεις pH και KH για να βγάλουμε συμπέρασμα.. Αν και υποψιάζομαι ότι δε θα φταίει αυτό καθώς τα φυτά είναι αργής ανάπτυξης και δεδομένου και του χαμηλού φωτισμού δεν έχουνε μεγάλες απαιτήσεις σε CO2.. ΟΚ λοιπόν και με το CO2..
3. Το λίπασμα υποθέτω πως το ρίχνεις στη συνιστώμενη δοσολογία.. Λογικά, σύμφωνα με τα παραπάνω, δε χρειάζεται ολόκληρη η δοσολογία αλλά λιγότερο, για να μήν έχεις προβλήματα με άλγες.. Αν όμως έχεις σταθερή ρουτίνα, με αυτή τη δοσολογία, και δεν έχεις προβλήματα, τότε κράτα το σταθερό.. ΟΚ λοιπόν και με το λίπασμα..
4. Τα σάπια φύλλα στις ανούμπιες παραπέμπουν εν γένει σε έλλειψη Ν και P.. Έτσι είχε συμβεί και στο δικό μου ενυδρείο.. Και είναι αρκετά πιθανό, δεδομένης και της χαμηλής ιχθυοφόρτισης.. Θα χρειαστείς λοιπόν τεστάκια για ΝΟ3 και ΡΟ4.. Και αν οι τιμές είναι μηδενικές, θα χρειαστεί να προσθέσεις, είτε με τα έτοιμα σκευάσματα Seachem Flourish Nitrogen και Seachem Flourish Phosphorus, είτε με DIY λιπάσματα, δηλαδή ΚΝΟ3 και Fleet Enema (εγώ ακολουθώ τη 2η οδό), μέχρι να έχεις ΝΟ3=10-15 και ΡΟ4=0.5-1.0..
5. Τέλος, δεδομένου ότι τα περισσότερα φυτά σου (εχινόδωροι, κρυπτοκορίνες και βαλισνέριες) τρέφονται από τη ρίζα, και δεδομένου ότι γενικά τα υποστρώματα έχουν ένα πεπερασμένο χρόνο ζωής και το ενυδρείο τρέχει 2 χρόνια, πιθανόν να χρειάζονται ενίσχυση στις ρίζες.. Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις και ταμπλέτες (π.χ. Seachem Flourish Tabs).. Προσοχή, όχι μία ταμπλέτα για κάθε ρίζα, πάνε ανάλογα με την επιφάνεια (δες τις οδηγίες χρήσης)..
Αυτά από εμένα..
|