Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από szcs
Συγνώμη αλλά πάλι δεν κατάλαβα .
Λές :
Άρα στοχεύουμε στο (10,44:1) νιτρικά φωσφορικά, για να πετύχουμε το 16:1 άζωτο/φώσφορο.
άρα αν έχω δηλ φωσφορικά 2 θα πρέπει να έχω Nitrite 20,88 ή nitrate 20,88 ή nitrite + nitrate = 20,88 ? Τιμές που πιστεύω ότι είναι υπερβολικά μεγάλες.
Παράκληση εξήγησε
|
ΟΚ: Αν έχεις φωσφορικά (PO4) 1 θα πρέπει να έχεις νιτρικά (ΝΟ3) 10,44.
Με φωσφορικά 2 όντως πας σε νιτρικά 20,88, κλπ.
Μπορεί να φαίνεται μεγάλη η τιμή, αλλά η (λανθασμένη κατά τα φαινόμενα) αναλογία 15:1 σε Νιτρικά/Φωσφορικά θα σου έδινε ακόμη μεγαλύτερα νούμερα για τα νιτρικά: π.χ., θα χρειαζόζουν ΝΟ3=30ppm αν είχες PO4=2ppm.
Επισημάνσεις:
1) Μιλάω μόνο για ΝΟ3 και αγνοώ τα νιτρωδη, γιατί υποθέτω ότι σε ένα στρωμένο ενυδρείο τα νιτρώδη θα είναι 0. Επίσης, αν χρησιμοποιείς λιπάσματα που προσθέτουν άζωτο σε μορφή άλλη εκτός από ΝΟ3, αλλάζουν οι υπολογισμοί (κάτι τέτοιο συμβαίνει απ΄οτι διάβασα σε άλλα ποστ με το Seachem Nitrogen - η Seachem σου δίνει ένα μπούσουλα για το πόσο ΝΟ3 αντιστοιχεί, αλλά να μην πριονίζουμε τα πριονίδια που λέει και ο λαϊκός βάρδος.....)
2) Το "εναυσμα" για τους παραπάνω υπολογισμούς ήταν το πρόσφατο ξέσπασμα πράσινης άλγης στο ενυδρείο μου, παρ'όλο που τηρούσα ευλαυικά την αναλογία 15:1 νιτρικά/φωσφορικά. Αυτό που ανακάλυψα διαβάζοντας ήταν ότι η αναλογία 15:1 (16:1 για να ακριβολογώ) αφορά το άζωτο/φώσφορο σαν στοιχεία, αλλά εμείς με τα τεστ μετράμε νιτρικά και φωσφορικά άλατα, που φυσικά δεν είναι το ίδιο, και αλλάζουν τις αναλογίες.
3) Μόλις είδα ότι κάποιος με πρόλαβε, και έχει κάνει παρόμοια ανάλυση, στα ολανδικά μεν, αλλά...
http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquar...dfield_eng.htm