Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #11  
Παλιά 19-11-08, 14:46
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-01-2008
Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Μηνύματα: 2.117
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή

Μιας και διαπιστώνω ότι το συγκεκριμένο post χρησιμοποιείται από αρκετούς, θα ήθελα να κάνω κάποιες διορθώσεις, για να μή γίνομαι αιτία για τη διάδοση λανθασμένων πληροφοριών.. Αφορμή για τις διορθώσεις ήταν το thread του φίλου και συναδέλφου (και φανατικού των πράξεων) aquaman..
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27470

Ο aquaman, ακολούθησε τον "κανόνα" αυτόν εδώ:
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από xontros Εμφάνιση μηνυμάτων
Με 3 σταγόνες fleet enema ανά 50lt νερού στο ενυδρείο, ανεβάζουμε τα PO4 κατά 0.5ppm!
και διαπίστωσε ότι για να πετύχει την επιθυμητή αύξηση φωσφορικών ήθελε περίπου τις διπλάσιες σταγόνες Fleet Enema..

Όπως του εξήγησα, δεν υπάρχει κάποιο λάθος στους υπολογισμούς, σε ό,τι αφορά στο "χημικό" κομμάτι.. Υπάρχει όμως μία συντηρητική παραδοχή (υπέρ της ασφαλείας δηλαδή, για να μή ρίξουμε παραπάνω PO4 και γεμίσουμε με άλγες) στον υπολογισμό του αριθμού σταγώνων που κάνουν 1 ml.. Γράφω παραπάνω:

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από xontros Εμφάνιση μηνυμάτων
Πάμε και μετράμε πόσες σταγόνες κάνουνε 1ml. Πρέπει να είναι περίπου 15.. Άρα θέλουμε: 0.19ml*15σταγόνες/ml=2.85σταγόνες
Στην πράξη, για 1ml χρειαζόμαστε περίπου 25 σταγόνες.. Δηλαδή θα χρειαστούμε ίσως τις διπλές σταγόνες από αυτές που υπολογίζουμε με τον παραπάνω "κανόνα"..

Όπως απάντησα όμως και στον aquaman:
Παράθεση:
Και θα μου πεις, γιατί δε μετράω πόσες σταγόνες είναι 1ml? Γιατί εγώ ήθελα απλά ένα μπούσουλα.. Ούτως ή άλλως, πρέπει να κάνεις παράλληλα και μετρήσεις.. Γιατί το PO4 αλληλεπιδρά και με την κατανάλωση από τα φυτά, αλλά ακόμα περισσότερο, με τις ποσότητες των υπολειμμάτων των τροφών και των περιττωμάτων των ψαριών.. Έτσι, ο "κανόνας", σου λέει τάξη μεγέθους, πού περίπου να κινηθείς, και στο λέει και κάπως συντηρητικά, για να μην το παρακάνεις στα φωσφορικά!
Άρα, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι ναι μεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα παραπάνω ως "μπούσουλα", αλλά γενικότερα, όταν χρησιμοποιούμε DIY λιπάσματα για NO3 και PO4, είναι σημαντικό να γίνονται και μετρήσεις, βάσει των οποίων να προσαρμόζονται και οι χορηγούμενες δοσολογίες!
__________________
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ"

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01920 seconds with 10 queries