Καλησπέρα!
Λοιπον, ένα ένα με τη σειρά:
- Αλλαγές νερού, ο γενικός μπούσουλας λέει 30% την εβδομάδα, πάντα με αντιχλώριο..
- Αν δεις αμμωνία, κάνε αλλαγές 30% μέχρι να μηδενιστεί.. άντε και 40 ή 50%, να αποφεύγεις όμως τις μεγαλύτερες, γιατί μπορεί να προκαλείς έντονες μεταβολές στις υπόλοιπες παραμέτρους του νερού του ενυδρείου (θερμοκρασία, pH και σκληρότητες).. Αν δηλαδή έχεις πολύ ψηλά νούμερα αμμωνίας, προτίμησε π.χ. 2 ή 3 αλλαγές με διαφορά κανά-δυο ωρών, παρά μία τεράστια..
- Nitrivec θεωρητικά δε χρειάζεται, καθώς πήρες βακτήρια με το μπόλι.. Μια και το'χεις όμως, μπορείς να ρίχνεις τη συνιστώμενη δοσολογία για κανά 10ήμερο (όσο λένε και οι οδηγίες)..
- Τάισμα τόσο ώστε να καταναλώνεται όλο εντός 1-2 λεπτών.. Καλύτερα να ρίξεις λιγότερο και να ξαναπροσθέσεις, παρά να πέσει πολύ και να μείνει άφάγωτο.. Καλύτερα να ταίζεις λιγότερο τις πρώτες μέρες, για να μήν επιβαρύνεις το νερό.. Επίσης, καλύτερα 2-3 φορές τη μέρα και από λίγο, παρά μία φορά και πολύ.. Με τον καιρό, θα ξεχωρίζεις και από τα ίδια τα ψαράκια αν είναι αδύνατα ή παραφουσκωμένα από το φαγητό..
- Μετρήσεις ΝΗ4 κάνε τώρα στην αρχή κάθε 1-2 μέρες (για να βεβαιωθείς ότι ΝΗ4=0).. Μετά, έναν έλεγχο κάθε βδομάδα.. ΝΟ3 στο τέλος της εβδομάδας πριν την αλλαγή νερού..
Για τα υπόλοιπα, ανάλογα με το τι "πειράζεις".. Αν π.χ. χρησιμοποιείς νερό βρύσης, δε χρειάζεται να μετράς σκληρότητες.. Απλά να ελέγχεις κάθε τόσο (γνωρίζοντας και τις τιμές του νερού βρύσης), για να δεις π.χ. αν υπάρχει στο ενυδρείο κάτι που να επηρρεάζει τη σκληρότητα.. Αν, π.χ. ρίχνεις κάτι για να ανεβάζεις τη σκληρότητα, θέλει να μετράς πιο τακτικά.. Μετρήσεις ΚΗ και pH κι αυτές για να ελέγχεις, εβδομαδιαία ή και πιο αραιά, εκτός και αν χρησιμοποιήσεις CO2 (οπότε θα χρειαστεί να ελέγξεις και με αυτά τι γίνεται)..
|