Τα τεστάκια της sera έχουνε βγάλει γενικά κακό όνομα, αφενός γιατί δεν είναι ακριβής ο δοκιμαστικός τους σωλήνας (εκεί που λέει 10ml είναι γύρω στα 8ml - αλλά αυτό το ξεπερνάς χρησιμοποιώντας μία σύριγγα από το φαρμακείο), όπως επίσης και από τα τεστ για GH και KH, όπου δεν είναι σαφές το πότε αλλάζει το χρώμα, και πολλές φορές βγάζουν άλλ'αντ'άλλων.. Πάντως, με ΝΗ4 και ΝΟ3 που χρησιμοποιώ εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα..
Να κάνεις συνεχείς αλλαγές νερού (καθημερινά από 30%) μέχρι να πέσει η αμμωνία.. Αν η αμμωνία είναι σε τόσο μεγάλες τιμές, μπορείς να κάνεις και 2-3 απανωτές-συνεχόμενες και μεγαλύτερες αλλαγές (στην περίπτωση αυτή να προσέξεις πολύ τη θερμοκρασία του νερού, αν αλλάζουμε 30% και κάνουμε την αλλαγή αργά, και να μήν είναι ακριβώς ίδια η θερμοκρασία του νερού, η τελική μεταβολή δεν είναι και τόσο μεγάλη, αν όμως κάνεις μεγαλύτερη αλλαγή, θέλει προσοχή..) Παράλληλα, (αν όχι σταματάς), σίγουρα μειώνεις το τάισμα όσο μπορείς! Είναι σαφές ότι η ασιτία για κάποιες μέρες είναι λιγότερο επικίνδυνη από την έκθεση σε αμμωνία!
Το γιατί να ανέβηκε η αμμωνία με το ότι πρόσθεσες μπόλι ακούγεται κάπως παράλογο.. Πού βρέθηκε η extra αμμωνία?
(παίζει να αναπτύχθηκε λόγω αναερόβιων συνθηκών στο μπουκάλι?)
Πάντως, καλύτερα θα ήταν την μπίχλα να την άφηνες σε ένα κουβά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια και να οξυγονώνεται το νερό (τα βακτηρίδια αυτά είναι αερόβια και θέλουν οξυγόνο, φαίνεται και από το ότι μετατρέπουν την ΝΗ4 σε ΝΟ2 και τα ΝΟ2 σε ΝΟ3.. προσθέτουν δηλαδή στο άζωτο οξυγόνο!)
Θεωρητικά πάντως, τα βακτήρια δεν "πεθαίνουν", απλά μπαίνουν σε μία κατάσταση "νάρκης".. Οπότε είναι πιθανό και να "ξαναπάρουν μπρος".. Ας το ελπίσουμε..
Όπως και νά'χει.. η πρόταση του νίκου (fishme1) είναι μάλλον η καλύτερη!