Πανο ειτε X. maculatus ειτε X. variatus πεις αναφερεσαι στο πλατυ (κοινο ονομα), και με τις χιλιαδες επιλεκτικες αναπαραγωγες που εχουν γινει κι εχουν αλλαξει χρωματα και μηκος πτερυγιων μονο ενας ιχθυολογος κανοντας ανατομια σε νεκρο ψαρι μπορει να πει την διαφορά αναμεσα στο ενα η το αλλο ειδος που ειναι πολυ κοντινα ξαδερφια.
Σχετικα με τη δευτερη φωτο, ενα δευτερο ψαξιμο μου εδωσε την πηγη που ειναι εδω
http://208.17.150.221/img/migfish.html και η ονομασια
Xiphophorus variatus "Puente Escalanar" 2003 (Fry) σημαινει οτι πιαστηκε αγριο ή ειναι F1 εξ ου και η ομοιοτητα του με X. helleri (χωρις τα χτυπητα χρωματα του εμποριου) εξ ου και η πρωτη μου εκτιμηση οτι ειναι ή ξιφοφορος ή πλατυ. Δεν γραφω κατι ελαφρα τη καρδια νασαι σιγουρος κι ας παρεξηγουμαι γιαυτο πολλες φορες.
Κων/νε ο τροπος γραφης μου ειναι "ξερος" και ομολογω πολλες φορες "αγανακτισμενος". Μη ξεχνας οτι ενω ο καθενας ασχολειται οσο θελει σε οποια κατηγορια θελει και γραφει απο συχνα εως σπανια, εγω και παρα πολυ λιγοι αλλοι στο βαθμο που ειναι δυνατον τσεκαρουμε ολες τις κατηγοριες και ολα τα μηνυματα για να διορθωνουμε οτι μπορουμε, και πολλες φορες δεν εχουμε την πολυτελεια η το χρονο να διανθισουμε με ευγενειες η αγενειες αυτα που λεμε. Δεν ειναι δικαιολογια αυτο, απλως ενα γεγονος. Αν ο τονος η ο τροπος γραφης μου φανηκε αγενης ζητω συγνωμη, αλλά μαλλον θα το ξανακανω στην πρωτη ευκαιρια χωρις να σημαινει οτι υπαρχει τετοια προθεση.