Θέμα: ph νερου!!!!
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #8  
Παλιά 25-09-08, 00:47
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-01-2008
Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Μηνύματα: 2.117
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή

Theoretically speaking, θέλει προσοχή η προσθήκη νερού με χαμηλό pH σε ενυδρείο με υψηλό pH!

Τα παρακάτω, χωρίς εμπειρία από ενυδρεία, αλλά από τη θεωρία:

Το γεγονός ότι το pH είναι "αντίθετος λογάριθμος" της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου, έχει ως αποτέλεσμα το εξής:
Αν αναμιγνύουμε δύο διαλύματα με διαφορετικό pH, τότε το pH του τελικού διαλύματος δεν είναι ο μέσος όρος των δύο, αλλά είναι κοντά στη μικρότερη από τις δύο αρχικές τιμές pH..
Για παράδειγμα, ανάμιξη 50% με pH=6 και 50% με pH=7 θα δώσει pH περίπου ίσο με 6.25!
Και μάλιστα, το "μεγάλο pH" από τα δύο δεν παίζει τόσο ρόλο.. Έτσι, αναμιγνύοντας 50% με pH=6 και 50% με pH=8 παίρνουμε pH περίπου 6.30!
Αυτό που επηρρεάζει είναι κατά κύριο λόγο το ποσοστό της αλλαγής.. Σε ενυδρείο με pH=6, αν αλλάξουμε 30% με pH=7, παίρνουμε pH=6.14, ενώ αν αλλάξουμε 30% με pH=8, παίρνουμε pH=6.15..

Στο δικό μου ενυδρείο για παράδειγμα, με pH γύρω στο 7, όταν κάνω αλλαγή νερού με νερό βρύσης (pH=7.5), το τελικό pH είναι και πάλι περίπου 7 (ελάχιστα αυξάνεται)..

Υποθέτω, δε, ότι αυτό εξηγεί και το γενικό μπούσουλα που λέει να αλλάζουμε 30% νερού την εβδομάδα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, το νερό που βάζουμε έχει υψηλότερο pH από το νερό του ενυδρείου.. Και με ποσοστό 30%, η μεταβολή του pH δεν θα ξεπερνά το 0.2..

Ένας άλλος μπούσουλας που θα προέκυπτε θεωρητικά, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει πρακτικά (ελπίζω να μας ενημερώσει σχετικά ο Sir..), είναι ότι καλό είναι να κάνουμε την αλλαγή με νερό υψηλότερου pH.. Επομένως, σε ενυδρεία με αφρικάνες (όταν το pH είναι πολύ μεγαλύτερο από το pH της βρύσης), ίσως είναι σημαντικότερη η κατάλληλη προετοιμασία του νερού απ'ότι σε ενυδρεία με όξινο νερό..

Επί της ουσίας τώρα.. Κάνε μετρήσεις πριν και μετά την αλλαγή.. Και δες μήπως θα πρέπει να προετοιμάζεις κατάλληλα το νερό πριν τις αλλαγές!

Υ.Γ. Για να προλάβω την οποιαδήποτε ένσταση από κάποιο καλό γνώστη Χημείας, οι πράξεις παραπάνω είναι σαφώς μπακαλίστικες και απλοποιητικές, αλλά το γενικό συμπέρασμα δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα..
__________________
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ"

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01968 seconds with 10 queries