Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #5  
Παλιά 18-09-08, 17:50
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-01-2008
Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Μηνύματα: 2.117
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή

Θα σου μεταφέρω κάποια πράγματα που έχω διαβάσει σχετικά στη wikipedia, ψαχουλεύοντας για το pH, το KH, το CO2, και το CaCO3, με τα οποία είχα κολλήσει σε κάποια φάση, χωρίς όμως να ξέρω αν αυτή είναι η πραγματική εξήγηση..

Το νερό εμπλουτίζεται σε CO2 ανάλογα με την πίεση του CO2 στον αέρα με τον οποίο έρχεται σε επαφή.. Αν ο αέρας περιέχει πολύ CO2, αυξάνονται και τα επίπεδα CO2 στο νερό, και αντίστροφα..

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η coca cola! Στο μπουκάλι περιέχει CO2 ύπο πίεση, με αποτέλεσμα να διαλύεται μεγάλο μέρος CO2 στην coca cola (και να έχει "όξινη" γεύση, και pH=3 περίπου), και μόλις ανοίξεις το μπουκάλι και μειωθεί η πίεση CO2, ξεθυμαίνει και η coca cola (φεύγει η περίσσεια CO2), και αλλάζει και η γεύση της!

Η ατμόσφαιρα όμως, περιέχει κυρίως άζωτο (όπως και οξυγόνο), και επομένως το CO2 είναι μόνο ένα ποσοστό του ατμοσφαιρικού αέρα.. Άρα η αντίστοιχη/αναλογούσα πίεση του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι μικρή.. Συνεπώς και η περιεκτικότητα σε CO2 του νερού (που έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα) είναι επίσης μικρή..

Το νερό στα υπόγεια στρώματα νερού έρχεται σε επαφή με περισσότερο CO2 από αυτό που περιέχει η ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται με CO2, και βγαίνοντας μετά στις πηγές/ποτάμια, να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε CO2 (και αντίστοιχα χαμηλότερο pH).. Μέρος αυτού καταναλώνουν τα φυτά, και ένα άλλο μέρος εκλύεται στην ατμόσφαιρα..

Ένα χαρακτηριστικό αποτέλεσμα όλου αυτού είναι η "διάβρωση" των ασβεστολιθικών πετρωμάτων (όσο το νερό είναι όξινο, αυξάνει η διαλυτότητα των ασβεστολιθικών αλάτων σε αυτό, και έτσι το νερό "μαζεύει" άλατα από το έδαφος με το οποίο έρχεται σε επαφή), όπως και η αντίστοιχη "εναπόθεση" (μειώνεται το CO2 του νερού, μειώνεται και η διαλυτότητα σε ανθρακικά άλατα, και τα περίσσεια άλατα το νερό τα "εναποθέτει").. Θα μου πείτε, διάβρωση & εναπόθεση συμβαίνει και λόγω της ροής του νερού (αυξημένης στα ποτάμια, μειωμένης στις εκβολές).. Η απάντηση είναι ότι διάβρωση συμβαίνει και υπογείως, με πολύ χαμηλές ταχύτητες ροής (καρστικοποίηση ασβεστόλιθου.. δηλαδή οι πολλές σπηλιές που βρίσκουμε σε ασβεστολιθικά πετρώματα).. Και εναπόθεση επίσης συμβαίνει και υπογείως, και πάλι με μικρές ταχύτητες ροής, όταν ο υδροφόρος έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα.. (βλέπε σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες..) - πού είσαι ρε caverman να μας πεις κι άλλα!

Πιστεύω πώς αυτό εξηγεί παράλληλα και το γεγονός ότι αν πάρεις νερό από τη βρύση και μετρήσεις επί τόπου το pH, και βρεις ας πούμε μία τιμή Α, αν το αφήσεις κάμποσο σε ένα δοχείο, θα φύγει η περίσσεια CO2 στην ατμόσφαιρα και το pH θα ανέβει κατά τι..
__________________
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ"

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02095 seconds with 10 queries