Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #9  
Παλιά 11-09-08, 20:20
Το avatar του χρήστη Genirous
Genirous Ο χρήστης Genirous δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 12-02-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 675
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Genirous Send a message via Skype™ to Genirous
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από xontros Εμφάνιση μηνυμάτων
Πρώτα απ'όλα, υποθέτω ότι αυτό το έχεις διαβάσει:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7728

Απ'όσα έχω καταλάβει εγώ, βγάζοντας αντιστοίχως τα μάτια μου, είναι ότι τελικά τα Kelvin δε σου λένε και πολλά πράγματα.. Εγώ το έχω καταλάβει το θέμα ως εξής:

Πάρε έναν αναπτήρα: αν τον ανάψεις, κοντά στον αναπτήρα η φλόγα είναι μπλε και όσο απομακρύνεσαι κιτρινίζει.. το υγραέριο δηλαδή που καίγεται, κοντά στον αναπτήρα έχει μεγάλη θερμοκρασία (και αντιστοίχως μεγάλη θερμοκρασία χρώματος) και είναι μπλε, ενώ όσο απομακρύνεται κρυώνει και γίνεται πράσινο, κίτρινο και τελικά κόκκινο..

Πρακτικά κάπως έτσι πρέπει να έχει οριστεί η "θερμοκρασία" χρώματος, δλδ ως η θερμοκρασία που θερμαίνεις ένα μέταλλο (πιθανότατα κάποιο συγκεκριμένο υλικό) για να σου "βγάλει" φως συγκεκριμένου χρώματος..

Στις λάμπες όμως που χρησιμοποιούμε, δεν έχουμε συγκεκριμένο χρώμα, αλλά ένα φάσμα από διάφορα χρώματα.. Τα Kelvin σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι κάτι σαν μέσος όρος....
Δηλαδή αν ανάψεις ένα κερί και κοντά στο φυτίλι είναι κόκκινο και όσο απομακρύνεται κιτρινίζει τι δείχνει...?
Το θέμα δεν είναι να μπεί κανείς σε λεπτομέρειες, αναλύσεις και ορισμούς για τη θερμοκρασία χρώματος. Στην πράξη η θερμοκρασία χρώματος δημιουργεί και το ανάλογο περιβάλλον, θερμό λευκό=θερμό περιβάλλον, ψυχρό λευκό=ψυχρό περιβάλλον κτλ! Συμφωνούμε όμως ότι στο μόνο που αξίζει να σταθεί κανείς (αν θέλει να το πολυαναλύσει) είναι στο φάσμα!
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από xontros Εμφάνιση μηνυμάτων
Συγκεκριμένα, τα φυτά μας χρησιμοποιούν το μπλε και το κόκκινο του φάσματος.. (μάλιστα κάπου διάβαζα ότι με περισσότερο κόκκινο παίρνουν περισσότερο ύψος, ενώ με περισσότερο μπλε γίνονται πιο πυκνά, ίσως να τα λέω και ανάποδα, δε θυμάμαι..) Το πράσινο δεν το πολυχρησιμοποιούν τα φυτά, και γι'αυτό το λόγο λάμπες με ευρύ φάσμα ευνοούν την άλγη.. Και πιθανότατα για αυτό το λόγο είναι τα φυτά είναι πράσινα! Γιατί απορροφούν τα άλλα χρώματα και αντανακλούν το πράσινο που εμείς βλέπουμε!

Οι λάμπες φωτοσύνθεσης, έχουν συνήθως ένα ευρύ φάσμα φωτός (άσπρο δηλαδή), το οποίο όμως έχει ένα "φούσκωμα-καρούμπαλο" στο κόκκινο, και ένα "peak" στο μπλε.. Έτσι, άσπρο+κόκκινο=ροζ, και με το peak στο μπλε βγαίνει αυτό το μωβίζων χρωματάκι των συγκεκριμένων λαμπών..

Αν δεις λοιπόν την εικόνα του aaaooll, το κόκκινο είναι περίπου στα 2000K και το μπλε στα 10000, και με μια καλή ισορροπία αυτών των δύο, και με λίγο περισσότερο κόκκινο , οι λάμπες φωτοσύνθεσης έχουν θερμοκρασία περίπου 4000-5000.. Τέτοια θερμοκρασία χρώματος, θα μπορούσε όμως να είχε και μία πράσινη λάμπα! Ή μία λάμπα με περίπου ίσα peaks στο κόκκινο, το πράσινο και το μπλε! Της οποίας το κόκκινο και το μπλε θα το χρησιμοποιούσαν μεν τα φυτά, το πράσινο όμως θα το χρησιμοποιούσε η άλγη!
Νομίζω ότι όσο περισσότερο το αναλύει κανείς τόσες περισσότερες θεωρίες θα βρίσκει, είτε για τη φωτοσύνθεση, είτε για την άλγη, είτε για το κόκκινο, είτε για το μπλε, είτε για το πράσινο φάσμα!
Υπάρχουν φανταστικά ενυδρεία-κήποι που ευδοκίμησαν με απλές ηλεκτρολογικές λάμπες, με σωστή ρουτίνα και σωστές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο!
Δε θέλω σε καμία περίπτωση να γίνομαι ισοπεδωτικός, απλώς τα πράγματα θεωρώ ότι είναι απλά, εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα και δύσκολα...
__________________
Γιώργος, Οι ρίζες μου
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01989 seconds with 10 queries