Ευχαριστώ φίλε μου για τις συμβουλές σου!
Το ενυδρείο μου αυτή τη στιγμή όπως είχα γράψει παραπάνω έχει μέσα μόνο τα φυτά και μερικά σαλιγκάρια...κανένα ψάρι και θα το ξαναστήσω από Σεπτέμβρη που θα επιστρέψω πάνω! Διάβαζα για το κάθε ψάρι τα χαρακτηριστικά του αλλά στα περισσότερα αφου τα είχα πάρει μιας και ο ενθουσιασμός μου και οι άσχετοι πωλητές κυριαρούσαν στο τέλος! Γι' αυτο πλέον γυρίζοντας θα βάλω μόνο gourami με guppie και τα ψάρια βυθού που λέμε (πλακώστομο, borneo, cory ή botia). Αυτή την απόφαση την πήρα επειδή τo νερό του δικτύου στο σπίτι μου είναι σκληρό κι έτσι αντί να προσπαθώ να φτιάξω συνθήκες, να έχω ψάρια που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις συνθήκες του νερού του δικτύου. Είχα αγοράσει τα τεστ χαρτάκια της tetra 5+1 και μου έδειχναν:
ΝΟ2: 25 και καμιά φορά 50
ΝΟ3: 0
GH: 10<Χ<16
ΚΗ: 10 (χωρίς να το διακρίνω πολλές φορρές καλά)
PH: 8
Η θερμοκρασία ήταν στους 24 την άνοιξη και τον Ιούνιο στους 30-31(δεν έχω ανεμηστιράκια αλλά κάτι θα κάνω με 2η λάμπα και ανεμηστιράκια).Τη θερμοκρασία καλήπτει ο μαμήσιος θερμοστάτης.
Το φίλτρο είναι το ίδιο που είχε το εσωτερικό απλά εγώ πρόσθεσα syporax και υαλοβάμβακα καθώς και ακόμη μία αντλία! Έστι συνολικά έχω 250 lt/h. Μέσα έχω δύο αρκετά μεγάλες ρίζες και 20 κιλά χαλίκι(1Χ5Kg Καφέ , 3Χ5Kg Κόκκινο). Ακόμη μία αεραντλία κρημένη κάτω από ένα διακοσμητικό σεντούκι πειρατικό!
Απλά τώρα θέλω να δώ αν μπορώ να βάλω αντί για guppie κάτι άλλο με τα gouramie,με ίσως λίγο πιο μαλακό νερό μετά την προσθήκη τύρφης στο εξωτερικό φιλτρο που θα πάρω. Όσο για τα αρσενικά gourami τυχαίνει πιστεύω να είναι πιο επιθετικά καθώς στο ενυδρείο μου το πιο επιθετικό ήταν το χρυσό θηλικό μεγαλύτερο από όλα gourami κι ύστερα το πορτοκαλί αρσενικό! Αυτό που μας άφησε ήταν αρσενικό μπλέ gourami. Πραγματικά πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η προσωπικότητα- χαρακτήρας του κάθε ψαριού ανεξάρτητα απο τις ετικέτες που τους έχουμε βάλει!!
Απάντηση για το πιο εξωτερικό φίλτρο θα ήταν κατάλληλο για το ενυδρείο μου δεν πήρα

!!!