Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Raven
Φιλε Strahos δυστυχως τοτε εγω ημουν εφηβος και οι φωτογραφικες μηχανες ηταν ειδος πολυτελειας (για τη δεκαετια του 80 μιλαω) .Μαλιστα εκεινα τα χρονια υπηρχαν ακομα ανεγγιχτες περιοχες με πολυ μεγαλα φιδια και ιδιαιτερα Σαπιτες (M.monspessulanus) που ξεπερνουσαν σε καποιες περιπτωσεις τα 270εκ. Ρεκορ μηκους ηταν ενας που ειχε σκοτωθει απο φορτηγο στην ασφαλτο και τον μετρησαμε με τον πατερα μου στα 3,08μ. Τετοιου μεγεθους φιδι εχω να δω απο τοτε..
|
είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες για τα μήκη που αναφέρεις. επισήμως δεν έχουν καταγραφεί τέτοια μήκη στην χώρα μας.
η ενδημική σας σαύρα είναι η Lacerta anatolica (προφέρεται "λακέρτα"). Η Σάμος είναι πολύ ενδιαφέρον νησί ερπετολογικά κ σκοπεύω να σας επισκευτώ τον Σεπτέμβρη (είμαι μεταξύ Σάμου κ Λέρου, θα δείξει...) για να δω το νησί αλλά να βγάλω κ καμιά φώτο.
μπορείς να ξεκινήσεις με
αυτό το βιβλίο κ αν ξέρεις αγγλικά
αυτό
όμως για να μάθεις να ξεχωρίζεις-αναγνωρίζεις τα ερπετά θα πρέπει να αρχίσεις να κατεβάζεις πολλές πολλές φώτο από ίντερνετ κ να κάνεις το δικό σου αρχείο κ με το να τις παρατηρείς πολύ συχνά στο τέλος αρχίζεις κ τα μαθαίνεις.
ξεκίνα παίρνοντας την λίστα των φιδιών που έχω γράψει
εδώ με την διαφορά ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στις ονομασίες, έτσι ο Elaphe quatuorlineata sauromates αποτελεί πλέον ξεχωριστό είδος "Elaphe sauromates" (κάνοντας τα είδη στην ελλάδα 23), ο σαπίτης από Malpolon monspessulanus χωρίστηκε σε 2 είδη: Malpolon monspessulanus &
Malpolon insignitus κ στην χώρα μας έχουμε τον 2ο κ η οχιά της Μήλου ονομάζεται Macrovipera schweizeri σαν ξεχωριστό είδος κ όχι σαν υποείδος της M.lebetina.
φωτογραφίες μπορείς να ξεκινήσεις να παίρνεις από
http://www.balcanica.cz/2/1/0
http://www.herp.it/
http://www.hylawerkgroep.be/jeroen/index.php?id=6
που είναι ενημερωμένα κ έγκυρα.
αν σε ενδιαφέρει κ λίστα των ελληνικών σαυρών κ χελώνων καθώς κ αμφιβίων πες μου να ανεβάσω κάποια στιγμή (γράφω κ με ένα χέρι βλέπεις...

)