Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #4  
Παλιά 19-05-08, 18:24
Το avatar του χρήστη netblues
netblues Ο χρήστης netblues δεν είναι συνδεδεμένος
Nada
 
Εγγραφή: 02-05-2004
Περιοχή: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Μηνύματα: 6.302
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από moudi Εμφάνιση μηνυμάτων
Τη διαφορα των ballast με των μετασχηματηστων την ξερω...και μιλαω για μετασχηματιστες, παρολο που σε κανενα post δεν αναφερεται το ballast!!! (αν και για το συγκεκριμενο φωτιστικο που αναφερομαστε καταλαβαινω οτι μιλαμε για ballast)Απλα ο φιλος Imaikl το εχει μπερδεψει λιγο.

Δεν κανω λαθος για το πρωτο post... Απλα κοιτα τον τιτλο του θεματος.
Για το β σκελος που απαντας τα watt ειναι γινομενο του ρευματος, της τασης και του συνφ.Αν η λαμπα ειναι περισσοτερα Watt με ταση δικτυου 220 volt τα amperes αυξανονται με αποτελεσμα ballast τελος...Ετσι οπως το λες σημαινει οτι βαζουμε ballast οτι θελουμε...
Σε ενα φορουμ για ψαρια δικαιολογουνται τετοια "λαθη". Εξαλλου ο ανθρωπος μιλησε για ενα ετοιμο προιόν, δεν ειπε να κανει καμμια πατεντα.
Οποτε δεν κατανοω το κολλημα σου με μετασχηματιστες
Το παρον ποστ αναφερεται σε ballast λαμπτηρων φθορισμου και μονον.

Οσο για το β σκελος της απαντησης σου, χωρις παρεξηγηση δεν εχεις καταλαβει πως λειτουργει μια λαμπα φθορισμου ουτε τι κανει ενα κλασσικο ballast.
Στο κυκλωμα RLC λοιπον που τροφοδοτειται με εναλλασομενο ρευμα 50 Hz και ονομαστικης τασεως 230V υπαρχουν ΜΕΤΑ τον ιονισμο της λαμπας και το αναμα της τα εξης στοιχεια.
1.Πηνιο (ballast) με συγκεκριμενη ωμικη αντισταση (υπολογισιμη λογω αρκετων σπειρων χαλκου), συγκεκριμενη αυτεπαγωγη και συγκεκριμενη δυνατοτητα απωλειας ισχυος πανω του (που εξαρταται απο το παχος του συρματος και τις συνολικες διαστασεις της κατασκευης. Επισης η συσκευη διαθετει αμελητεα για την περιπτωση χωριτικοτητα
2. Λαμπτηρα που εκπεμπει ηλεκτρονια εχει αμελητεα χωριτικοτητα και αυτεπαγωγή και βρισκεται σε γραμμική περιοχή λειτουργιας, οποτε μπορει να θεωρηθει οτι ειναι ωμικό φορτίο.

Εξεταζουμε δυο περιπτωσεις.
α. Η λαμπα συνδεεται στο δικτυο χωρις μπαλαστ.
Το ρευμα που διαχεεται μεσα της εξαρταται μονο απο την ωμική της αντισταση Ι=V/R. Μπορεις να το δοκιμασεις, βραχυκυκλωνοντας το ballast ΑΦΟΥ αναψει η λαμπα. Η λαμπα θα φωτοβολησει πολυ πιο εντονα και θα καταστραφει απο υπερθερμανση σε μερικες ωρες.
β. Το μπαλαστ συνδεεται κατευθειαν στο δικτυο και κλεινει κυκλωμα μονο του. Το ρευμα που θα περασει εξαρταται απο τη σχετικα υψηλη αυτεπαγωγη του καθως και την ωμική του αντισταση. Θα καταστραφει απο υπερθερμανση του χαλκου σχετικα γρηγορα.

Πρακτικά, ο κατασκευαστης οταν υπολογισε τα χαρακτηριστικα της λαμπας ελαβε υποψιν του την υπαρξη του ballast ως αναγκαιου κακου για να προκληθει η αρχική υπερταση και να αναψει η λαμπα.
Βασει αυτου υπολογιστηκε το ρευμα που διαρεει τη λαμπα και κατεπεκταση η φωτοβολια της και η διαρκεια ζωή της.
Με αλλα λογια ο κατασκευαστης της λαμπας θεωρει οτι η συσκευη του θα λειτουργησει παντα σε σειρα με ενα πηνιο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ αντιστασης και αυτεπαγωγής.
Και επειδη δεν ειναι και πολυ πρακτικο να λεει βαλε ενα πηνιο ΤΟΣA mHenry, το πραγμα τυποποιηθηκε αναλογα με τα watt του λαμπτηρα που προκειται να συνδιασθει. Ετσι οταν ζηταμε ενα ballast 20 watt εννοουμε οτι θελουμε ενα ballast καταλληλης αυτεπαγωγης (κυριως) για λαμπτηρα 20 watt.

Κατα ταλλα ισχύουν κατα γραμμα αυτα που εγραψε και ο Genirous.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01846 seconds with 10 queries