Η βιολογια δεν βρισκεται στο νερο ,αλλα στο φιλτρο που επιπλεον με τα καινουρια εξελιγμενα υλικα (Substrat pro, siporax, biomech κλπ) φιλοξενουν πααααρα πολυ περισσοτερη βιολογια απο τα παλια απλα υλικα.
Το νερο της βρυσης δεν μπαινει ετσι απλα μεσα.
Πρωτα αποχλωριωνεται (με
αντιχλωρια) μετα ερχεται σε θερμοκρασια ενυδρειου ειτε με θερμαντηρα στο δοχειο ειτε μα μιξη με το θερμοσιφωνα (αν ειναι σε πολη κατασταση)
Αν χρειαζεται ειδικη μεταχειριση ξερεις τυρφη ΑΟ ρυτινες για μαλακωμα η τα αντιστοιχα για σκληρα νερα, γινονται ολα στην προετοιμασια.
Εγω πχ προτοιμαζω νερο σε
δοχειο με τυρφη και αντιχλωριο.
Τα βακτηριδια (βιολογια) δεν εχουν να φοβηθουν τιποτα με σωστη θερμοκρασια και χωρις χλωριο και χλωραμινη (η οποια υπαρχει πλεον στο νερο του δυκτιου μας και δεν φευγει ετσι απλα οπως παλια συνεβαινε με το σκετο χλωριο που αρκουσε να αφησουμε το νερο σε ενα καδο για 2-3 μερες και να εξατμιστει).
Ουτε εγω εχω χρησιμοποιησει την τεχνικη με την αμμωνια γιατι εστρωσα με μπολι (υγειες και πολυ) που εριξα στο φιλτρο και στο νερο και εβαλα και μερικα στρωμενα υλικα μεσα στα καινουρια.
Την ιδια μερα μπηκαν τα πρωτα ψαρια.
Αλλα αυτη η τεχνικη ειναι "επιστημονικη" (με την αμμωνια) και σε καθιστα αυτονομο οταν δεν εχεις "κοντα" σου μπολι. σε 2-3 εβδομαδες εισαι ετοιμος.
Απλα με την προσθηκη αμμωνιας μαζευται πολυ νιτρικο αλλας ΝΟ3 στο τελος και χρειαζεται η μεγαλη αλλαγη νερου.
Γι΄αυτο ειπε ο φιλος πιο πανω ειναι φουλ στα νιτρικα.
Δεν ειχε επιθετικο υφος.
Απλα τα ΝΟ3 ειναι παααααρα πολλα μετα απο αυτη την τεχνικη και φευγουν απο τις συνιθισμενες τιμες μετρησεων σε ενυδρεια που τρεχουν κανονικα.