Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #42  
Παλιά 27-03-08, 15:37
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-01-2008
Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Μηνύματα: 2.117
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή

Νομίζω ότι κακώς εστιάζεται το θέμα στην μάλλον "κραγμένη" περίπτωση του pangasius.. Υπάρχουν και πιο απλές περιπτώσεις.. Είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος που ξεκίνησε κάνοντας μια βόλτα σε ένα pet shop, αγόρασε ένα ενυδρειάκι, έβαλε μέσα τα ψαράκια που του πρότειναν και στη συνέχεια ανακάλυψε πόσο όμορφο είναι το "άθλημα" για να αρχίσει να ασχολείται λιγάκι πιο σοβαρά.. Και ανακάλυψε ότι όλα (ή σχεδόν όλα) όσα είχε κάνει μέχρι στιγμής ήταν λάθος, γιατί ο "ειδικός" που λογικό ήταν να συμβουλευτεί στην κατάστασή του ήταν ο μάλλον άσχετος υποτιθέμενος "ιχθυολόγος" του pet-shop.. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που ξεκινούν διαβάζοντας και μαθαίνοντας, και μετά παίρνουν το ενυδρείο.. Αρκεί μία μόνο αναζήτηση στο forum, για να δει κανείς, πόσοι ξεκίνουν (κι εγώ μέσα σ'αυτούς) με λάθος σύνθεση, και πόσοι ξεκινούν μαζεύοντας συμβουλές εκ των πρωτέρων.. Και τα λάθη στα οποία σε οδηγούν οι πετ-σοπάδες (χωρίς να γενικεύω.. δεν υπάρχει λόγος εδώ να ξεκινήσει διαμάχη..) είναι πολλά:

1. Δε μαθαίνεις πώς γίνεται το στρώσιμο! Είμαι σίγουρος ότι όλοι (κι εγώ μέσα σ'αυτούς) ξεκινούν βάζοντας ψάρια σε άστρωτο ενυδρείο!
2. Δε μαθαίνεις καν για τις αλλαγές νερού! Η δική μου πληροφόρηση ήταν 30% το μήνα!
3. Πρώτα ψαράκια πήρα 2 ροδόστομούς! Καμία απολύτως ενημέρωση ότι πρόκειται περί σμηνόψαρου!
4. Πήρα 3 αρσενικά γκάπι.. Καμία απολύτως ενημέρωση περί αναλογίας αρσενικών-θηλυκών.. Παίζει μάλιστα να σου πουν ότι για να μη μπλέξεις με γέννες και να μην έχεις τι να τα κάνεις, πάρε καλύτερα μόνο αρσενικά, που είναι και πιο όμορφα!
5. Περί μαλακού και σκληρού νερού, δεν το συζητάμε.. Αυτά είναι πλέον ψιλά γράμματα..
6. Στα φυτά, εκεί κι αν γίνεται το έλα να δεις.. Σου προτείνουν φυτά χωρίς καμία συζήτηση περί φωτισμού, CO2, κ.τ.λ., και τελικά καταλήγεις να ξοδεύεις ένα κάρο χρήματα, για φυτά που είναι αδύνατο να μεγαλώσουν στο ενυδρείο σου..
7. Δικό μου λάθος βέβαια το συγκεκριμένο, αλλά για πολύ καιρό τάιζα και με ληγμένη τροφή!
8. Δεν ξέρω αν ευσταθεί, αλλά φοβάμαι ότι υπάρχει και μία πιθανότητα να έχασα ψαράκια από παράσιτα που μπορεί να "εισέβαλαν" στο ενυδρείο μου με κάποιο φυτό που πήρα από pet-shop.. Δε νομίζω να έχει ακούσει ποτέ κανείς από μαγαζάτορα για βούτηγμα στο γνωστό διάλυμα κ.τ.λ. (και πάλι δε θέλω να γενικεύω..)

Και το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είναι κρίμα.. Όχι μόνο για τα κακόμοιρα τα ψαράκια, αλλά και για μας του ίδιους.. Εμένα τουλάχιστον με στενοχωρεί πραγματικά πολύ, που ενώ ξεκίνησα με καλό σκοπό, τελικά έχω ακόμη ασύμβατα ψαράκια που τα αναγκάζω να υποφέρουν!

Και μια και διαβάζω και περί προτάσεων για όλα αυτά.. Σε κάποια pet-shop έχω δει διαφημιστικά φυλλάδια του Συλλόγου.. Τα οποία όμως, για να είμαι ειλικρινής, μη γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, θα αγνοούσα και θα το θεωρούσα και υπερβολή.. "Είπαμε, να πάρουμε ένα ενυδρειάκι, δε θα φτιάξουμε και καναν βιότοπο, δε θα γίνουμε και επαγγελματίες.." Και δε νομίζω ότι είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται έτσι.. Και τελικά η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση! Η βοήθεια που όλοι δίνετε εδώ μέσα, το ενδιαφέρον, οι πληροφορίες, η φιλοξενία στο Σύλλογο (γι'αυτό εξάλλου έγινα κι εγώ μέλος.. ), είναι πραγματικά πολύτιμα! Και μέσω internet, που όλοι έχουν πλέον πρόσβαση, είναι πολύ χρήσιμο και πρακτικό για οποιονδήποτε αρχάριο! Και πιστεύω πως αν έβλεπα κάπου "μπείτε στο τάδε site, μάθετε πως να προσφέρετε στα ψαράκια του ενυδρείου σας τις καλύτερες συνθήκες", θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανα με την αγορά του ενυδρείου!

Πρώτον αυτό.. Δεύτερον.. Η sera έχει κάποια φυλλαδιάκια που μοιράζει σε κάποια καταστήματα.. Δεν ξέρω αν είναι όλα όσα γράφουν σωστά.. Αν μή τι άλλο, μπορεί κανείς να μάθει για τον κύκλο του αζώτου, για τα φυτά στο ενυδρείο, ακόμα και ότι πρέπει να κάνουμε τακτικές αλλαγές νερού! Γιατί να μην κυκλοφορήσει ένα αντίστοιχο φυλλαδιάκι του Συλλόγου, ένα δισέλιδο, με μια συλλογή κάποιων, πολύ βασικών συμβουλών, κάποιων προειδοποιήσεων (όπως για τα παπαγαλόψαρα και τα βαμμένα), και με μία παρότρυνση για επίσκεψη στα site (του συλλόγου, το γη&ύδωρ, το gab κ.τ.λ.) για περισσότερες πληροφορίες? Είμαι σίγουρος ότι θα προλάβαινε πολλά από τα λάθη που έχω κάνει τουλάχιστον εγώ.. Και γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, εγώ τουλάχιστον είμαι πρόθυμος να ενισχύσω με κάθε τρόπο μια τέτοια προσπάθεια..

Και τρίτον και τελευταίο.. Αν και αναφέρθηκε και παραπάνω.. Δε θα ήταν άσκοπη μία αξιολόγηση των καταστημάτων, ακόμα και μέσα στο forum..

Αυτά από μένα (πολυλογάς ήμουν και πάλι..)
Φιλικά, και με κάθε σεβασμό στους παλιότερους, αισθάνομαι ότι μπροστά στην εμπειρία, το ενδιαφέρον και την ενασχόλησή σας, η "ασχετοσύνη" μου δε μου επιτρέπει να κάνω σχόλια και προτάσεις.. Ίσως όμως και να μην είμαι ο μόνος που έκανε λάθος ξεκίνημα, και νιώθω πραγματικά ότι αν καταφέρω και προλάβω με κάποιον τρόπο έστω και έναν από το να κάνει αντίστοιχα λάθη, τουλάχιστον για μένα, θα είναι σημαντικό..
__________________
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ"

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02543 seconds with 10 queries