Γεια σας έχω ένα ενυδρείο 120 Λίτρων και αποφάσισα να το κάνω reef.(αχ και να
ήξερα)
Ωραία αγόρι μου πολλή ωραία τα ενυδρεία του θαλασσινού μπράβο.
Ευχαριστώ λοιπόν τι χρειάζομαι για να αρχίσω?
θα χρειαστείς ένα κυκλοφορητή, θερμοστάτη πυκνόμετρο(αυτό πού μετράει την αλμυρότητα)πολλά κιλά βράχο ζωντανό και πολλά κιλά άμμο ψόφια καλυτέρα συμφέρει περισσότερο πιο φτηνή κιόλας και γίνετε το ίδιο.
Αλάτι και φώτα λάμπες 2 να βάλεις και όλα οκ.
Πάω και εγώ σπιτάκι μου καθαρίζω το ενυδρείο με νερό, το σκουπίζω βάζω την άμμο 10 πόντους περίπου αγοράζω και της λάμπες έφτιαξα και ένα κύκλωμα έβαλα την δεύτερη λάμπα και περίμενα σιγά σιγά να αγοράσω τον ζωντανό βράχο γιατί μόλις άκουσα την τιμή λέω πλακά κανείς. Ρίχνω και το αλάτι μετράω μετά από 5 ώρες 1.010. Α θέλει και άλλο ρίχνω και άλλο μετά από 5 πάλι τα ίδια λίγο πιο πάνω ωραία τη να κάνω? Ρίχτω όλο. Μετά από 5 ώρες ωραία καλά είμαστε.
Μετά από 2 μέρες
Ωχ δεν είμαστε καλά παστό ήταν το νερό είχε ξεπεράσει το πυκνόμετρο τερμάτισε δεν έδειχνε άλλο. Τι να κάνουμε τώρα? Άδειασμα το νερό και γέμισμα με νερό τις βρύσης(καλά διαβάζετε με νερό τις βρύσης!! Α.Ο τι είναι αυτό? Κάτι έχω ακούσει αλλά δεν είναι για μας. Είναι για αυτούς πού ασχολούνται πολύ η αυτούς πού έχουν δίσκους. Χάχα φανταστείτε πόσο άσχετος ημουν). Πάει τσάμπα και το αλάτι. Τέλος τα κατάφερα 1.024 25 βαθμούς Κέλσιου.
Σιγά σιγά μετά ο βράχος λοιπόν μετά από 5-8 μήνες δεν θυμάμαι ακριβός μπαίνει όλος ο βράχος στο ενυδρείο γιατί είχα πει στον εαυτό μου να μην βιαστώ όπως ένας φίλος μού και τα βάλω όλα μαζί με αποτέλεσμα όλα να πάνε λάθος. Να τα βάλω όλα σιγα σιγα. Άσε πού και το οικονομικό ήταν και αυτός ένας λόγος. Έτοιμο λοιπόν και ο βράχος έλα όμως πού το συνειδητοποίησα μετά και έλεγα ρε γαμωτο λίγο μεγάλος είναι ο βράχος πού περνώ γιατί? (Ρώτησα από εδώ και από εκεί πώς και τι να προσέχω όταν περνώ το βράχο και χάρηκα νόμιζα ότι τα ήξερα όλα ) αλλά έλα που δεν είναι μεγάλος ο βράχος αλλά μικρό το ενυδρείο!!! Βεβαία πού πας ρε φίλε με ενυδρείο πού έχει 40 πόντους πλάτος .Ε πού να το ξέρω ρε γαμώτο και είχα αγοράσει και όλο το βράχο. Και πήγα και ρώταγα μετά παντού 40 πόντοι είναι λίγο για reef ενυδρείο ε??
Ε βεβαία είναι λίγο
Τώρα μού το λέτε ρε παιδιά πού τα αγόρασα όλα ??!! Τι να κάνω πάω και εγώ σπίτι και προσπάθησα να τα φτιάξω όσο πιο ωραία γίνετε και καλυτέρα για τα ψάρια και για τα κοράλλια αλλά όπως καταλαβαίνετε σιγά μην υπήρξε χώρος για τα κοράλλια άντε 2 3 να χωράνε τα υπόλοιπα ????.
Ωραία λοιπόν τι να κάνουμε το ξεπεράσαμε.
Αυτή την περίοδο λοιπόν έκανα και 2 αλλαγές νερού.
Φτιάχνουμε λοιπόν το νερό σε ένα μεγάλο μπιτόνι από αυτό με τρόφιμα για να φτιάξουμε πρώτα την
αλμυρότητα και μετά να το ρίξουμε στο ένυδρο πάλι καλά αυτό το σκέφτηκα αλλά με την θερμοκρασία τι γίνετε? δεν πειράζει για λίγο θα κατεβεί και θα ξανανεβεί.(ΛΑΘΟΣ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ).
Πάλι καλά πού δεν είχα ζωή μέσα και είχα μόνο βράχο. Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν την
αλμυρότητα μέσα στην λεκάνη με το νερό είχαμε πάρει ένα πυκνόμετρο κάτι γίνετε και δεν το βρίσκαμε και παίρνω του φίλου μου που όπως σας είπα πριν αυτός το παράτησε καιρό το άθλημα. Λοιπόν μετράω την
αλμυρότητα (είχα καταλάβει πλέον ότι το αλάτι θέλει 2 μέρες για να λιώσει) και όλα καλά. Ρίχνω μέσα στο ενυδρείο λοιπόν το νερό και μετρώ την
αλμυρότητα. Ε περίπου σωστή όχι ακριβός γιατί όταν εξατμίζετε το νερό από το ενυδρείο εξατμίζετε μόνο καθαρό νερό και όχι το αλάτι αλλά που να το ξέρω τότε. Τελικά μετά από 2 μέρες βρίσκω το παλιό (αυτό που αγόρασα καινούργιο και το είχα χάσει) και λέω δεν μετρώ και με αυτό να δω τι δείχνει?
Μετρώ την
αλμυρότητα 1.028 α τι έγινε ρε γαμωτο γιατί ανέβηκε???
Μετρώ με το άλλο 1.025 α ωραία μετρώ και με ένα άλλο τρίτο που το δανείστηκα από ένα άλλο γνωστό μου μετρώ 1.022 α πολύ ωραία.
Εντάξει χάνουν τα όργανα δεν είναι και καλά 10 euro το ένα κάνει.
Άμα όμως η
αλμυρότητα είναι τόσο σημαντική τι γίνετε πώς την μετράς?(για
refraktometer δεν ήξερα καν ότι υπάρχει)
Ε μάλλον η
αλμυρότητα δεν είναι και τόσο σημαντική.(ΛΑΘΟΣ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ) στο 1.025 περίπου να είναι. Πάω και εγώ και ρωτώ στα μαγαζιά. Ειναι σημαντική η
αλμυρότητα
Ε βέβαια πάρα πολύ σημαντική.
Ε και γιατί τότε όλα αυτά τα όργανα που πουλάτε δεν είναι σωστά?? Πρέπει να πάρω κάτι καλό ε?
Και πήρα ένα τις tropic Marin πολύ ακριβό(και μου έσπασε και 2 φορές).
Και άρχισε η άλγη σιγά σιγά και όλο και πιο πολύ. Λέω και εγώ εντάξει καινούργιο ενυδρείο είναι έτσι γίνετε και στο γλυκό πού είχα έτσι ήταν. Και όλο και περισσότερο και όλο και περισσότερο.
Ρωτώ και εγώ γιατί γίνετε ι άλγη ?
Ε από τα φωσφορικά και πολλά silicate.(γιατί εγώ ήξερα από το γλυκό ότι μόνο με ΝΟ3 γίνετε η άλγη οπότε αφού δεν έχω καν ψάρι μέσα πώς έγινε αυτό?)
Και τι χρειάζεται?(Χημικό φίλτρο λέγετε).
Αντιφωσφορο και άνθρακα να καθαρίσει το νερό.
Α ωραία να και κάτι που δεν ήξερα και άλλα έξοδα τώρα.
Και τότε βρίσκω και το forum kai ρωτώ (Πιες μορφές ζωής καθαρίζουν το ενυδρείο).(Μου απάντησαν γρήγορα τα παιδία τα ευχαριστώ)
Και κάτι άλλο
Τόσους μήνες το ενυδρείο τι γίνετε ο κύκλος του αζώτου τι κάνει.
(Καλά είναι κύκλους κάνει γενικότερα)
Και η βρόμα που έβλεπα πάνω στο ενυδρείο τι είναι?
Τίποτα τι βγάζει το skimmer αλλά δεν χρειάζεται να βάλεις ακόμα
Ε και βάλαμε και ένα ψαράκι να γίνει ο κύκλος του αζώτου.(ΛΑΘΟΣ)
Το αποτέλεσμα ήταν φίλοι μου το damsel να πεθάνει και το ενυδρείο να γεμίσει άλγη
Τεστ να μετρήσεις το νερό για αμμωνία και άλλα?
Είχα αλλά έλα που τα τεστ έχουν ημερομηνία λήξεως και παρήγγειλα από το ιντερνέτ αλλά ακόμα να έρθουν. Τώρα πολύ αργά. πάει το ψαράκι.
Αυτή ήταν η ιστορία μου και την έγραψα για να μπορέσω να προειδοποιήσω κάθε αρχάριο που ξεκινά ένα καινούργιο ενυδρείο και να δει τι δυσκολίες θα συναντήσει(ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ)
Αν δεν διαβάσει και ενημερωθεί για τα πάντα!!!! Όπως εγώ!!!!!!!!!!
Για αυτό έχω να προτείνω σε όσους ξεκινάνε
1 Διαβάσετε καλά και ξαναδιαβάστε και όταν νομίζετε ότι το καταλάβατε ξαναδιαβάστε για να το νιώσετε!
2 Μην φτιάξετε ενυδρείο reef 40 πόντους πλάτος η τουλάχιστον αν φτιάξετε δείτε από άλλους πώς είναι και βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει.
3 βεβαιωθείτε πόσα χρήματα στοιχίζει αυτό που θέλετε να φτιάξετε και ότι έχετε να τα δώσετε όταν χρειάζεται. βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε λεφτά και για την συντήρηση.
4 Δώστε ιδιαίτερη σημασία πως θα κάνετε της αλλαγές νερού Είναι πολύ σημαντικό για το ενυδρείο σας ειδικά για reef.
Και πολλά άλλα που δεν μου έρχονται τώρα.
Όσο αφορά τα Μαγαζιά θέλω να πω
Δεν μπορώ να τους κατακρίνω γιατί δεν έχω βρεθεί ποτέ στη θέση τους αλλά θέλω να πω αυτό που ένοιωσα κι αναφέρομαι σε όλα τα μαγαζιά και όχι σε ένα συγκεκριμένο .Αυτό που ένοιωσα ήταν ότι προσπαθούν να σου κρύψουν τα έξοδα που έχει ένα ενυδρείο με αποτέλεσμα η να αναγκαστείς να αγοράσεις κάτι που χρειάζεσαι από ανάγκη γιατί αν δεν το κάνεις θα πεθάνουν τα ψάρια η να σε κάνουν να μην έχεις το κατάλληλο εξοπλισμό με το ίδιο πάλι αποτέλεσμα που και στης 2 περιπτώσεις θα είναι να παρατήσεις αυτό το ωραίο hobby και όχι να συνεχίσεις που μάλιστα αυτό στην τελική θα είναι και για αυτούς καλό.
Επίσης λίγα λόγια ακόμα
Τα ψάρια που περνούμε στο ενυδρείο μας είναι όλα τις ίδιας αξίας είναι ζωντανά δεν έχει σχέση άμα το ένα έχει 5 euro και το άλλο έχει 500 euro το ίδιο και τα κοράλλια θέλουν το σεβασμό τους.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τέλος θέλω να πω ότι όλα αυτή που γράφω δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν από το hobby αλλά το αντίθετο, θα πρέπει να μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.
Θα ήθελα λοιπών να ευχηθώ καλή αρχή σε όσους αρχίζουν τώρα τα ενυδρεία τους και υπομονή.
Επίσης περιμένω και συμβουλές το τι πρέπει να κάνω από εδω και πέρα για το ενυδρείο και τι μου προτείνετε
Ευχαριστώ.