Πολύ καλό θα ήταν να υπάρχει αυτό το προιόν με έτοιμο μπόλι όπως λές, και ίσως δέν το αγόρασε κανείς γιατί λίγοι τελικά έχουν σωστή γνώση του αντικειμένου. Εδώ πήγα να πάρω προχτές απο το Pet City (επιτρέπεται να αναφέρω?) του αμαρουσίου σκεύασμα με βακτήρια (πήρα τελικά το Denitrol της JBL) και μου είπε η κοπέλα που ήταν στα ενυδρεία: "Μή βάζεις αμμωνία, δέν χρειάζεται, απλά βάλε αυτό, και θα στρώσει το ενυδρείο!", και το είπε με ένα τόνο διδακτικό, επιπληκτικό. Και άν την άκουγα? Ευτυχώς που υπάρχει το φόρουμ αυτό!!
Έχω εξελίξεις, σκεφτόμουν να ανοίξω άλλο θέμα, αλλά είναι απόλυτα σχετικό με αυτό, οπότε:
Όπως γράφω στο πρώτο ποστ του θέματος, το ενυδρείο τρέχει απο 2/2. Έβαλα μπόλι απο το άλλο ενυδρείο που είχα - το οποίο έτρεχε ενα χρόνο -, όμως το έβαλα πρίν ζεσταθεί το νερό, και χωρίς να έχω πηγή αμμωνίας τις επόμενες μέρες, και έτσι μάλλον το μπόλι χάθηκε άδικα... Έτσι αργότερα αγόρασα τις biodigest αμπούλες, αλλά πάλι δέν έβαζα αμμωνία (άφηνα τροφή κάθε μέρα, αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί στα 300 λίτρα!) και έτσι αμμωνία, νιτρικά νιτρώδη , όλα μηδέν!
Διάβασα λοιπόν εδώ πολλά πράγματα, και είπα να πάρω αμμωνία. Πήρα λοιπόν, υπολόγισα με μετρήσεις πόσο πρέπει να βάλω, και έβαλα τόση ώστε την πρώτη μέρα μετρούσα σχεδόν 4 mg/L. Επίσης την ίδια μέρα έριξα denitrol της JBL. Την επόμενη μέρα λοιπόν η αμμωνία είχε πέσει και μετράω απο περιέργεια νιτρώδη (λέω απο περιέργεια γιατι δεν θα ηταν λογικο την πρώτη μέρα κιόλας να είχα νιτρώδη!) και είχα νιτρώδη στο κόκκινο (5mg/L)!!
Οπότε μετράω την μεθεπόμενη μέρα (δηλαδή τρίτη μέρα αφου έριξα αμμωνία, δηλαδή σήμερα) και η αμμωνία έχει μηδενιστεί! Επειδή είμαι λοιπόν περίεργος όπως καταλάβατε, είπα έτσι για πλάκα να μετρήσω και νιτρικά άλατα. Και τα νιτρικά μου ειναι στα 50 mg/L και παραπάνω!
Είναι όμως λογικό να έχει γίνει τόσο γρήγορα ο κύκλος? Σε τρείς μέρες?!?! Και πώς εξηγείται ? Να έχω μηδέν νιτρώδη και νιτρικά και να ανέβουν σε τρείς μέρες? (Χαίρομαι βέβαια!). Λέτε να είναι τόσο καλό το denitrol ή είχα μαζέψει βακτήρια που απλά περίεμεναν φαγητό? Βέβαια και πάλι αυτό δεν εξηγεί τα νιτρικά..! Καμιά ιδέα?
Προφανώς όταν μηδενίσουν τα νιτρώδη θα είμαι έτοιμος έτσι? Τώρα πώς να προχωρήσω? Έχω ήδη ρίξει αμμωνία ώστε να φτάσω πάλι στα 3-5 mg/L. Να σταματήσω να ρίχνω μέχρι να μηδενιστούν τα νιτρώδη ή να συνεχίσω?
Συγγνώμη για το εκτεταμένο πόστ, αλλά ήθελα να είμαι λεπτομερής για να καταλάβετε!