Καλά τα λέει λοιπόν στο
http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html ότι δε χρειάζεται σόδα.. Σταθεροποιεί υποτίθεται το pH (στην περίπτωση που έχουμε χαμηλό KH και κινδυνεύουμε από pH crash μέσα στο μίγμα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης CO2, και συνεπώς καταστροφή των κυττάρων της μαγιάς.. Κάτι τέτοιο όμως - χαμηλό KH - στην Αθήνα τουλάχιστον δε συμβαίνει..).. Mακροπρόθεσμα όμως, η σόδα διαλύεται από τα οξέα του μίγματος, γίνεται τοξική, και καταστρέφει τη μαγιά.. Που σημαίνει ότι χωρίς σόδα, η παραγωγή CO2 λογικά θα κρατάει περισσότερο, σωστά? Please, διορθώστε με αν κάνω λάθος!
(α, ρε πόσα έχω μάθει σε 15-20 μέρες! να'στε καλά όλοι σας εδώ στο gab, σας ευχαριστώ όλους..)
Στο πακετάκι πάντως της Nutrafin έχει ένα stabilizer, που οι περισσότεροι λένε ότι είναι σόδα.. Ισχύει αυτό? Σκέφτομαι πάντως να το δοκιμάσω με δικό μου μίγμα, χωρίς σόδα.. Το μόνο που φοβάμαι είναι μην αναπτυχθεί πολύ μεγάλη πίεση, και μου ανέβει το μίγμα και χυθεί μέσα στο νερό! Παίζει κάτι τέτοιο? Και αν ναι, θα είναι πρόβλημα, έτσι δεν είναι? Γιατί μου το ανέφερε κάποιος πωλητής και με φόβισε, και πιστεύω πως μάλλον έχει δίκιο! Υπάρχει κάποια μέθοδος (πατέντα) προστασίας από τέτοιο ενδεχόμενο?