Όπως είπε και ο steady,αυτό με τα κελύφη των σαλιγκαριών να ανεβάζουν την σκληρότητα του νερού,απλά δεν συμβαίνει...Εγώ έχω και Platydoras costatus και ένα σαλιγκαροφάγο pleco(Leporacanthicus L240) σε διαφορετικά ενυδρεία...Σε κανένα δεν ανέβηκε ποτέ η σκληρότητα σε κάποιον υπολογίσιμο βαθμό μεταξύ των αλλαγών νερού,ούτε καν στη δεξαμενή με τον Leporacanthicus που τρώει σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες σαλιγκαριών από το Platydoras...Επίσης,ότι ελάχιστο και να γίνεται διαλυτό στο νερό,φεύγει με τις αλλαγές νερού...
Σχετικά με το οτι τρώει μικρά ψάρια,άλλοι το κάνουν και άλλοι όχι...Τον δικό μου τον έχω μαζί με Cardinal tetra 4χρόνια τώρα και αν έχει φάει,έχει φάει 2-3 το πολύ όλα αυτά τα χρόνια...Και για αυτά δεν είμαι σίγουρος κιόλας καθώς το ενυδρείο είναι πολύ φυτεμμένο και πολύ πιθανώς να πέθαναν από άλλη αιτία και απλά να μην τα βρήκα...Επίσης παλαιότερα τον είχα κρατήσει λίγες μέρες με ένα Thorichthys meeki 1-2εκ, που χώραγε με άνεση στο στόμα του,και δεν το είχε πειράξει...
Αν το ενυδρείο σου είναι σωστού μεγέθους(1μέτρο μήκος τουλάχιστον) ή σκοπεύεις σε κανα χρόνο το πολύ να πάρεις ένα κατάλληλο ενυδρείο,δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον διώξεις
Υ.Γ.:Γιατί το άλλο Platydoras costatus το είχες μόνο 3-4 χρόνια;