Adiantum capillus veneris
(αδίαντο, πολυτρίχι, ψευτοσέλινο, κόμη της Αφροδίτης)
οικογένεια: adiantacaea
απαντάται: Σε όλη την Ελλάδα. Φυτρώνει σε τοίχους και βράχους που είναι σε δροσερό μέρος και κυρίως πάνω από τρεχούμενο νερό.
περιγραφή: πτεριδόφυτο, πολυετές
-άνθη: όχι
-φύλλα: ωοειδή, σύνθετα, που έχουν 3 μικρότερα έμμισχα φυλλαράκια φαρδιά και έλοβα στο επάνω μέρος, και στενά στη βάση τους. Στο κάτω μέρος και περιφερειακά του ελάσματος υπάρχουν τα σπόρια.
-μίσχοι: είναι πολύ λεπτοί, χρώματος μαύρο ή καφέ και μοιάζουν πολύ με μαλλιά ανθρώπου, γι' αυτό ονομάζετε πολυτρίχι και veneris. Στη βάση τους έχουν κάτι σαν λέπια.
-ύψος: από 10 έως 60 εκ.
φως: θέλει πολύ φως, αλλά όχι άμεσο ηλιακό.
παρατηρήσεις: Από τα 200 είδη του αδίαντου το capillus veneris είναι το μοναδικό στην Ευρώπη. Όλα τα άλλα είδη είναι τροπικά.
Ένα πανέμορφο φυτό, το οποίο θα μπορούσε να διακοσμήσει τις λιμνούλες μας κρύβοντας νάιλον και άλλα αντιαισθητικά σημεία!
__________________

«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει.» [B]Helen Keller
[
|