Παράθεση:
Το ζήτημα για μένα δεν είναι αν θα σώσει κανείς ένα αδέσποτο (που στο κάτω κάτω όλα τα ζώα "αδέσποτα", δηλαδή ελεύθερα έπρεπε να είναι και όχι με σκλάβοι με ... αφεντικά)
|
Κώστα θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι και ο σκύλος τους είναι άνθρωπος, με ανθρώπινες ανάγκες και σκέψη. Αυτό είναι τελείως λάθος και νομίζω ότι το κάνεις και εσύ. Ο σκύλος είναι ζώο που ζει σε αγέλη με αυστηρή ιεραρχία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο αρχηγός "αφεντικό", ο υπαρχηγός κλπ μέχρι τον τελευταίο. Ο σκύλος έχει ανάγκη αυτήν την ιεραρχία και δεν θα ήθελε να ζει χωρίς αφεντικά "ελεύθερος". Με απλά λόγια θέλει ή να είναι το αφεντικό ή να έχει αφεντικό, γιατί έτσι λειτουργεί η συνοχή της ομάδας και νιώθει ασφάλεια. Έτσι εξηγείται γιατί όταν είναι κουτάβια 6-7 μηνών, αντιδρούν στο ανθρώπινο αφεντικό τους, γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν αρχηγοί. Και η αλήθεια είναι ότι πολλά σκυλιά γίνονται τελικά αφεντικά της οικογένειας (βλέπε σκύλοι που γαβγίζουν στο αφεντικό τους ή δεν ακούνε εντολές κλπ). Πρέπει λοιπόν με υπομονή και διάφορες τεχνικές να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι εμείς είμαστε τα αφεντικά (παίρνει κάποιους μήνες αυτό). Έτσι νιώθουν ασφάλεια δίπλα μας και γι' αυτό μας έχουν ανάγκη. Τέλος θέλω να τονίσω ότι είναι σημαντικό ο σκύλος μας, να συνειδητοποιήσει ότι είναι τελευταίος στην ιεραρχία του σπιτιού (μετά από παιδιά, γιαγιάδες κλπ) ώστε να ζεί ήρεμα μαζί μας.
-------------------------
και νομίζω είναι πολύ ακραία η άποψη ότι όλοι οι σκύλοι θα έπρεπε να είναι αδέσποτοι ή ελεύθεροι. Ο σκύλος έχει εξημερωθεί και είναι δίπλα στον άνθρωπο από τα προϊστορικά χρόνια. Με λίγα λόγια ο άνθρωπος δημιούργησε αυτό το "είδος" από τον λύκο. Τώρα λοιπόν έχει την ευθύνη να του δώσει την προσοχή που του αξίζει. Αν ο σκύλος δεν μπορεί να ζήσει στην άγρια φύση, τότε ποια η χρησιμότητα να ζει ελεύθερος μέσα στις πόλεις???
-------------------------
Τα τελευταία χιλιάδες χρόνια ο σκύλος, ήταν δίπλα στον άνθρωπο. Ως φύλακας, ως βοηθός στο κυνήγι, ως σύντροφος. Σήμερα λοιπόν, με την εξέλιξη του πολιτισμού του, που δεν τον χρειάζεται πλέον όσο παλαιότερα, πρέπει να τον αμολήσει στους δρόμους της πόλης? Σε ποιον αρέσει αυτή η εικόνα με τα άρρωστα αδέσποτα?