Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #24  
Παλιά 25-07-07, 17:10
Το avatar του χρήστη puravlos
puravlos Ο χρήστης puravlos δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 15-06-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 51
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην puravlos
Προεπιλογή

Βασικά αυτό που θα συστίσω ύστερα από την πρόσφατη αναπαραγωγή που είχα είναι τα εξής(θα επαναλάβω πολλά από τους προηγούμενους):
Ενυδρείο ιδανικό είναι ένα περίπου 50lt γεμισμένο μέχρι τη μέση (ο λόγος για το ύψος του νερού, είναι ότι ο αρσενικός επανατοποθετεί τα αυγά που πέφτουν στη φωλιά η οποία είναι γενικά ευαίσθητη ακόμα και σε μικρές αναταράξεις νερού και έτσι διευκολύνεται).
Επιπλέον τα τόσα λίτρα είναι ιδανικά (μιλάμε για περίπου 30λτ νερού), για το λόγο ότι δεν συνιστάται φίλτρο που να αναταρράσει το νερό ή να ρουφίξει τα μικρά και να μη χρειαστείς να κάνεις πολλές αλλαγές νερού.
Θερμοκρασία κοντά 29-30,αλλά όχι και παραπάνω,νερό ελαφρώς όξινο και γενικά σταθέρες κατα το δυνατό συνθήκες(αποφυγή κινήσεων που θα μεταβάλλουν απότομα τη χημεία του νερού σου).
Δεν θα έχεις άλλα ψαράκια κλπ μέσα εννοείτε και καλό είναι να υπάρχουν κάποια φυτά αρχικά για να μπορεί να κρύβεται η θηλυκιά στο στενό μαρκάρισμα του αρσενικού αλλά και για να έχουν ένα καλό περιβάλλον τα μικρά. Από φυτά ανούμπια,φτέρες και οτιδήποτε που επιπλέει είναι ιδανικά. Τα φυτά που επιπλέουν θα βοηθήσουν τη στίριξη της φωλιάς και μπορείς να τοποθετήσεις και συ αν θές κάτι σε μορφή δακτυλίου που επιπλέει πχ κάποιο σωληνάκι ή καλαμάκι πλαστικό ωστε να βοηθήσεις το φίλο μας στη κατασκευή.
Τώρα ως προς το ζευγάρωμα να ξέρεις πως τα πράγματα είναι ρευστά και εξαρτάται ιδιαιτέρως από την ψυχολογία του ψαριού σου..
Εγώ η διαδικασία που έκανα και με οδήγησε σε καλά αποτελέσματα ήταν η εξής. Αρχικά έβαλλα τον αρσενικό σε μια γεννήστρα με κερατόφυλλο και προσέθεσα στο υπόλοιπο ενυδρείο τρεις θηλυκιές. Η διαδιακασία αυτή έδωσε χρόνο στις θηλυκές, ώστε να προσαρμοστούν στο χώρο,χωρίς ερωτική επίθεση από τον αρσενικό. Παράλληλα ο αρσενικός ετοίμασε τη φωλιά του.
Δώστους 1-2 μέρες καιρό και τάιζε τα όλα καλά! Σε αυτό το διάστημα προσέχεις ποια θηλυκιά ανταποκρίνεται και πλησιάζει τον αρσενικό. Επειτα την τρίτη μέρα απομακρύνεις τις άλλες θηλυκιές και με πολύ προσοχή,ώστε να μη χαλάσεις τη φωλιά, βγάζεις τη γεννήστρα από τον αρσενικό ώστε να μείνει ελέυθερος στο ενυδρείο και βάζεις τη θηλυκιά στη γεννήστρα (δεν θα είναι κάτω από τη φωλιά, για να μπορεί να έχει πρόσβαση ο αρσενικός και να κάνει τις απαραίτητες επισκευές,αλλιώς θα πάει να σου κάνει φωλιά αλλού). Κατα το βραδάκι ελευθερώνεις τη θηλυκιά τους αφήνεις να παίξουνε λίγο και κλείνεις τα φώτα. Το πρώι με του που θα ανάψεις θα ζευγαρώσουν. Η διαδικασία δε στη περιγράφω γιατί ελπίζω ότι θα τη δεις, πάντως είναι χρονοβόρα γιατί ο αρσενικός τοποθετεί ένα -ένα τα αυγά στη φωλιά. Τα αυγά είναι σα λευκοί κόκκοι άμμου και θα τα δείς μεσα στις φυσσαλίδες.
Μόλις τελειώσει η αναπαραγωγή βγάζεις οπωσδήποτε τη θυληκιά για να μην της επιτίθεται ο αρσενικός. Προσοχή γιατί η θηλυκιά είναι και αυτή επιθετική. Θα πρότεινα να τη βάλλεις μόνη για όλη τη μέρα.
Ο αρσενικός άλλες φορές τρώει, άλλες όχι στη φάση αυτή που προσέχει τα μικρά.Εγώ αυτό που έκανα ήταν να πάρω μια ταμπλέτα διακοπών για betta και να τη ρίξω με προσοχή σχεδόν κάτω από τη φωλιά, ώστε να μην αποπροσανατολίζεται ρίχνωντας του άλλα ήδη τροφής.
Το βράδυ πρέπει νάχει φως το ενυδρείο. Ενδεχομένως κάποια από τα αυγά τη δεύτερη μέρα να τα φάει,αλλά θα είναι μη γονοποιημένα.
Τέλος να προσπαθήσεις να βάλλεις ταιριαστά ψάρια να ζευγαρώσουν. Προσπάθησε να είναι παρόμοιων χρωματισμών και μεγέθους, αρσενικό-θηλυκό. Επιπλέον αν αποτύχει η διαδικασία την πρώτη φορά δοκίμασε μετά από 10 μέρες με το ίδιο ζευγάρι.
Συνιστώ να μη κρατάς μαζί αρσενικά και θηλυκά betta!!! Ούτε να αναμειγνύεται το νερό των αρσενικών με τα θηλυκά! Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο θα κρατήσεις μια βδομάδα χωριστά αρσενικό και θυληκό και μετά θα ξεκινήσεις τη διαδικασία. Το τελευταίο το συνιστώ ανεπιφύλακτα και μάλιστα να μη βλέπουν καθόλου άλλα ψάρια και για να μπορείσ να τα ταίζεις καλά! Αυτά και καλή επιτυχία!
Χρήστος
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01880 seconds with 10 queries