Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 28-06-07, 13:54
safi Ο χρήστης safi δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 26-08-2005
Περιοχή: Βέροια
Μηνύματα: 142
Προεπιλογή Βιοτοπικά ενυδρεία.

Αφορμή για να γράψω τους παρακάτω προβληματισμούς ήταν το ποστ που αφορούσε βιοτοπικό με δίσκους αλλά και την αντίληψη που έχουν πολλοί χομπίστες ότι το βιοτοπικό υπερέχει πάντα από οποιοδήποτε ενυδρείο.
Κατ’ αρχήν να πούμε τι εννοούμε «βιοτοπικό». Η προσπάθεια προσομοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος που ζουν τα ψάρια σε συνθήκες αιχμαλωσίας με ότι αυτό σημαίνει. Δηλαδή α. αναπαράσταση του πυθμένα και του υγρού περιβάλλοντος όπως είναι στο ποτάμι ή στην λίμνη β.παραμετροποίηση του νερού με βάση τις τιμές που υπάρχουν στο φυσικό βιότοπο (ph,gh,kh)
γ. στάθμιση της θερμοκρασίας, τοποθέτηση ψαριών ανά λίτρα που πρέπει, τήρηση ρουτίνας για την σωστή λειτουργία του συστήματος.
Αυτά είναι ότι χρειάζεται ένα ενυδρείο για να χαρακτηριστεί «βιοτοπικό» ?
Σε τι όμως υπερέχει ένα τέτοιο από ένα καλοσυντηρημένο φυτεμένο κοινωνικό ?
Κατά την γνώμη μου το «βιοτοπικό» δεν έχει ούτε υψηλότερες απαιτήσεις, ούτε επειδή χαρακτηρίζεται «βιοτοπικό» είναι πάντα πιο όμορφο από ένα φυτεμένο.
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για γίνει αισθητικά καλό. Η φιλοσοφία «παίρνω φελιζόλ,ρίζες, σιλικόνη, καίω ,σκαλίζω, τα βάζω στην σειρά» δεν αρκεί από μόνο του.
Και κάτι τελευταίο σε ότι αφορά βιοτοπικό με δίσκους
Α. υπάρχει πιστοποίηση ότι οι «άγριοι» δίσκοι είναι άγριοι χωρίς τα εισαγωγικά ? Τα μικρά από γέννα σε αιχμαλωσία άγριων ζώων δεν θεωρούνται άγρια.
Β. Σε αποκαλούμενα «βιοτοπικά» οι παράγοντες φωτοπερίοδος, ένταση φωτός, αυξομείωση θερμοκρασίας, ποσότητα «λάσπης», ποσότητα/στάθμη νερού που στην φύση επηρεάζονται από το κλίμα (ξηρασία, βροχοπτώσεις), πως ρυθμίζονται ?
Μάλλον δεν ρυθμίζονται γιατί όλο το χόμπι στηρίζεται στον συμβιβασμό και αυτός ισχύει σε όλα τα ενυδρεία.

ΥΓ. συγγνώμη εάν κούρασα, δεκτές όλες οι απόψεις δεν διεκδικώ το αλάθητο.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01698 seconds with 10 queries