Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από nikman
Το αντίθετο νομίζω ότι συμβαίνει. Όσο περισσότερα λίτρα είναι το ενυδρείο και ειδικά αν συνδυάζεται με μεγάλη επιφάνια και χωρίς καπάκι τότε η εξάτμιση του νερού είναι αρκετή.
|
Στην πραγματικότητα αν και η λογική σου είναι σωστή, πέφτεις θύμα παραπλάνησης … η ποσότητα που θα εξατμιστεί τελικά είναι σε συνάρτηση με πολλούς ακόμα κρίσιμους παράγοντες.
Η επιφάνεια είναι όντως ένας από τους βασικούς παράγοντες … για παράδειγμα έχω και εγώ ένα ενυδρειάκι 15 λίτρων το οποίο έχει μία επιφάνεια η οποία είναι το 1/4 σε σχέση με την επιφάνεια του 120 λίτρων ενυδρείου μου …
Ακόμα και αναλογικά να το πάρουμε υποθέτουμε λοιπόν ότι στο 15αρι θα εξατμιστεί 4 φορές λιγότερο νερό από ότι στο 120 αρί … σωστό …
Άρα αν εξατμισθούν 5 λίτρα από το 15αρι θα έχουν εξατμισθεί ανάλογα 20 από το 120αρι …
Αυτό όμως σημαίνει ότι το ένα έχει χάσει το 33% του νερού του και το άλλο το 18% …
Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί λέμε ότι στα μικρά ενυδρεία έχουμε μεγαλύτερη εξάτμιση ???
Επίσης τα 15 λίτρα ζεσταίνονται πολύ ποιο γρήγορα από τα 120 λίτρα …
Άρα είναι συχνότερη ανάγκη για χρήση ανεμιστήρων. Και αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εξάτμιση.
Εκτός όλων αυτών πάντως .. και εμπειρικά άμα το δεις .. πίστεψέ με .. μιλάμε για μεγάλες διαφορές.