Καλά κάνεις και έχεις το ενυδρειάκι των 20 λίτρων για καραντίνα. Εφόσον όμως δεν έχει μέσα ψαράκια, δεν έχει νόημα να δουλεύει το φίλτρο του. Ούτε αλλαγές νερού χρειάζεται να κάνεις. Άδειασέ το τελείως και αν χρειαστεί να κάνεις εκεί κάποια θεραπεία, θα τα ξαναπούμε.
Τα εξωτερικά φίλτρα είναι πιο δυνατά και εφόσον δε μπαίνουν μέσα στο ενυδρείο, πράγματι γλυτώνουν χώρο που τα ψαράκια τον χρειάζονται. Όσοι κρατούν και το εσωτερικό φίλτρο, έχουν επιπλέον φίλτρανση. Κάποιοι που έχουν μόνο εσωτερικό φίλτρο, είναι γιατί σύμφωνα με το ενυδρείο και τα ψαράκια που έχουν, αυτή η φίλτρανση είναι αρκετή.
Τα χρυσοψαράκια που φαίνονται σαν να θέλουν να πάρουν αέρα, αυτό ακριβώς κάνουν. Ζητούν περισσότερο οξυγόνο και επειδή μέσα στο νερό δεν υπάρχει αρκετό, πηγαίνουν στην επιφάνεια και προσπαθούν να το πάρουν από τον αέρα της ατμόσφαιρας. Για να έχεις καλή οξυγόνωση, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε η επιφάνεια του νερού να κάνει πολλούς κυματισμούς. Αυτό θα το καταφέρεις, αν η έξοδος του φίλτρου (από κει που βγαίνει το φιλτραρισμένο νερό μέσα στο ενυδρείο) είναι σε τέτοια θέση που να αναταράσσει την επιφάνεια.
Δε θα σου συνιστούσα να βγάζεις και βάζεις τα ψαράκια όταν θες να καθαρίσεις το τζάμι από τα άλατα γιατί αυτή η μεταφορά τα κάνει να νοιώθουν άβολα. Όταν κάνεις αλλαγή νερού και έχει πέσει η στάθμη, καθαρίζεις εκείνα τα σημεία με μια πιστωτική κάρτα, ξαναγεμίζεις το ενυδρείο και είσαι έτοιμος. Ποτέ μη βάλεις καθαριστικά που χρησιμοποιεί η μαμά, όπως το ΑΖΑΧ ας πούμε. Ή μπορεί και να βουτήξεις ένα πανάκι σε ξύδι, να το στραγγίξεις καλά και μετά να καθαρίσεις. Με ένα βρεγμένο πανάκι μετά, ξανακαθαρίζεις την επιφάνεια να φύγει το ξύδι εντελώς.
Τα χρυσόψαρα τρώνε τα περισσότερα φυτά. Γι αυτό στο ενυδρείο τους βάζουμε φυτά με σκληρό φύλλο όπως οι ανούμπιες, οι βαλισνέριες και οι εχινόδοροι. Μπορείς να κάνεις μια τέτοια επιλογή. Το γρασιδάκι δε θα το αφήσουν σε ησυχία. Ακόμα και να μη μπορούν να το φάνε, θα το μαδάνε συνέχεια και θα το ξεφυτεύουν.
Έκανες τα τεστ με το μπαμπά σου; Τί εδειξαν;
__________________
|