Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #2  
Παλιά 28-05-07, 08:17
accnt Ο χρήστης accnt δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2003
Περιοχή: ΑΛΙΜΟΣ
Μηνύματα: 3.097
Προεπιλογή

Γεια σου φίλε μου…

Πριν σου απαντήσω στις ερωτήσεις σου θα ήθελα να μας πεις αν έχεις γενικότερη εμπειρία στα ενυδρεία γλυκού νερού, γιατί αν έχεις το όλο εγχείρημα θα είναι πιο εύκολο.

Σχετικά με τις διαστάσεις του ενυδρείου και επειδή έχω ακριβώς ένα ίδιο, θα σου πρότεινα να σκεφτείς σοβαρά (αν σε παίρνει βέβαια) να αυξήσεις το πλάτος στα 60 ή ακόμα καλύτερα και στα 70 cm. Δεν ξέρω αν μπορείς να το φανταστείς, αλλά σε τέτοιου είδους ενυδρεία (με βράχια), το πλάτος παίζει σημαντικότατο ρόλο ιδίως στο σωστό aquascaping.

Το σύστημα της υπερχείλισης πρέπει να το μελετήσεις πάρα πολύ καλά. Θα έλεγα να κάνεις δύο «πύργους» υπερχείλισης τύπου Durso ή κάποιο παρεμφερή, στις δυο άκρες του ενυδρείου. Αυτό θα σου παρέχει σημαντική κάλυψη, αλλά και σιγουριά ότι δεν θα πλημμυρίσεις. Έχουν γραφτεί πολλά εδώ στο forum για υπερχειλίσεις οπότε με ένα search μπορείς να βρεις πολλά.

Για την διάταξη, αλλά και γενικότερα για το sump δες εδώ. Τώρα καλές μάρκες skimmer είναι η deltec η H&S και ακολουθεί aqua medic, Tunze (τα προηγούμενα είναι από προσωπική άποψη και μόνο…). Υπάρχουν και αρκετές Αμερικάνικες μάρκες, αλλά τα προβλήματα εισαγωγής από Αμερική είναι αρκετά και μπορείς να «μπλέξεις».
Θα αντιμετωπίσεις ένα προβληματάκι σχετικά με την μακροάλγη, διότι δεν θέλει τόσο έντονη ροή, οπότε θα πρέπει μέσα στο sump να κάνεις μια κατασκευή που να μοιράζει το νερό. Δες εδώ για supersump.

Για την επιστροφή μπορείς να πας σε δυο αντλίες π.χ. των 2500 λίτρων η κάθε μία. Αυτό είναι καλύτερο από το να πας σε μια των 5000 λίτρων. Μπορείς ακόμα να «παίξεις» με μια 2500 και μια 1200 λίτρα την ώρα, αλλά καλύτερα με την πρώτη λύση.

Εσωτερικά θα πρέπει να βρεις τον τρόπο με την κυκλοφορία (περισσότερο με την τοποθέτηση των κυκλοφορητών, όχι αντλιών), έτσι ώστε όλος ο βράχος να μένει καθαρός και ενεργός. Δες εδώ μιας και μιλάμε για ζωντανό βράχο.
Μπορείς να πας και σε σύστημα wavemaker. Η Tunze έχει πολλές λύσεις (Turbellenano και κανονική) σε αυτόν τον τομέα. Γενικότερα θα χρειαστείς τουλάχιστον 3 με μια μέση ροή 2500 –3500 λίτρων. Έτσι και αλλιώς θα χρησιμοποιηθούν και αντλίες τις επιστροφής, για αυτόν τον σκοπό, αφού θα στρέψεις τις εξόδους τους προς τον βράχο.

Με μεγάλα ανεμιστηράκια (και ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία και με τα τυχόν μηχανήματά που έχεις) θα μπορέσεις να την κρατήσεις γύρω στους 28 –29. Αυτή η θερμοκρασία είναι ήδη οριακή για fishonly. Ναι μεν τα ψάρια μπορούν να αντέξουν μέχρι και 30-31 αλλά δεν είναι σωστό. Με την χρήση των ανεμιστήρων θα έχεις τρομερή εξάτμιση, άρα θα χρειαστείς και σύστημα αυτόμάτου αναπληρώσεως νερού. Η λύση chiller είναι η πιο σωστή με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Για βράχο θα πρέπει να υπολογίζεις γύρω στα 50 με 70 κιλά, αλλά λόγω του μεγάλου κόστους, θα μπορείς να τον βάλεις σιγά σιγά και ανάλογα με την ιχθυοφόρτιση, που θα είναι ανάλογη. Επίσης μπορείς να βάλεις και λίγο ψόφιο, ανάλογα με τις τιμές βέβαια, γιατί στην τελική μπορεί να γλιτώσεις λίγα χρήματα.
Άμμο, δηλαδή αραγωνίτη (ζωντανό και ψόφιο) θα βάλεις τόσο όσο να σχηματιστεί ένα ύψος γύρω στους 3-5 πόντους. DSBθα κάνεις στο sump.

Τώρα για τιμές δεν έχεις παρά να ρωτήσεις διάφορα καταστήματα.
__________________
small minds just talk about people, medium minds talk about things, but the great minds talk about ideas...
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02239 seconds with 10 queries