O Μανολης μαλλον το σκεφτεται για barebottom tank ...δηλαδη να μην βαλει καθολου υποστρωμα .
Κατι τετοιο με ειχε προβληματισει και εμενα οταν εστηνα το reefακι μου.Τελικα , μετα απο συμβουλες και ψαξιμο , κατεληξα στα παρακατω:
1) Υδροθειο : για μενα ειναι λιγο urban legend.Σε ενα ενυδρειο με καλη οξυγονωση δεν πιστευω οτι η απελευθερωση του οποιου υδροθειου θα κανει κακο.Αλλωστε μπορεις να βαλεις το βραχο με τετοιο τροπο ωστε να ''παταει'' στην αμμο ελαχιστα (πχ εξεδρα)
2) Ανακατωσουρα της αμμου λογω κυκλοφοριας : πολλα ενυδρεια που τρεχουν με αμμο αποδεικνυουν οτι με σωστη τοποθετηση κοραλιων και καλη διαχυση της κυκλοφοριας δεν θα υπαρχει προβλημα. Αλλωστε τα κοραλια που απαιτουν μεγαλη κυκλοφορια , συνηθως απαιτουν και πολυ φως αρα μπαινουν ψηλοτερα
3) ο αραγωνιτης προσφερει αισθητικα στο ενυδρειο αλλα και λειτουργικα : ακομα και ενα μικρου παχους DSB με ψιλοκοκκο αραγωνιτη , θα κανει καποιο denitrification και καποια nitrates θα καταναλωθουν .Αυτο ειναι ιδιαιτερα σημαντικο σε reef ενυδρεια που τρεχουν χωρις refugium
4) O αραγωνιτης προσφερει buffering
5) O αραγωνιτης αποτελει καταφυγιο για πολλα επιθυμητα ζωυφια.
Το μονο σιγουρο πλεονεκτημα ενος bare bottom tank ειναι οτι το ενυδρειο διατηρειται πολυ καθαρο .Η οποια βρωμια θα συγκεντρωνεται σε ενα σημειο και ο χομπιστας θα μπορει να την εξαγει απο το συστημα ευκολα .Τα οφελη ομως του αραγωνιτη ειναι ΙΜΟ σημαντικοτερα.
Αρα, ψηφιζω ενυδρειο με υποστρωμα και μαλιστα μονο αραγωνιτη.Οχι χοντροκοκκο ,ουτε τον πιο ψηλο που υπαρχει .Αυτος που εβαλα εγω (Carib sea fiji pink) ειναι ομορφος και με 3.200 λιτρα κυκλοφορια στο reefaki μου (80λιτρα) , δεν ''σηκωνεται'' καθολου. (Με την ευκαιρια , ευχαριστω τον φιλο και συνχομπιστα Gorgi που μου τον προτεινε συγκεκριμμενα οταν σκεφτομουν για υποστρωμα

)