Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #2  
Παλιά 05-02-07, 12:01
Το avatar του χρήστη Liolios
Liolios Ο χρήστης Liolios δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 17-12-2005
Περιοχή: N. Hρακλειο
Μηνύματα: 610
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από GhostShip Εμφάνιση μηνυμάτων
Hello παιδιά...

Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το θέμα του φωτισμού για ενυδρείο 180 λίτρων(περίπου 150-160 καθαρά). Έχω ακούσει πολλά, για sun glo λάμπες φωτοσύνθεσης αναλογίες watt ανα λίτρου κλπ κλπ. Ας πάρουμε σαν δεδομένο ό,τι σκοπεύω να κάνω το ενυδρείο full φυτεμένο με φυτά μέσης κατηγορίας συντίρησης, μέχρι και υψηλής. Έχω δύο λάμπες των 30 watt η μία είναι sun glo και η άλλη φωτοσύνθεσης, καθώς και δύο νίκελ ανακλαστήρες της juwel. Τι ακριβώς θα χρειαστώ? Πρέπει να αλλάξω κάποιες απο τις λάμπες? Μήπως πρέπει να είναι και οι δύο ίδιες? Σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσω περισσότερες, αλλα τί? Κι άλλες t8 ή καλύτερα t5?
Θέλω μια γενική άποψη πάνω σ'αυτό το θέμα για να ξεκινήσω σωστά πριν κάνω οτιδήποτε, ευχαριστώ
__________________

http://www.salik.akva.sk/
Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις πως το "πολύ" φώς χρειάζεται και CO2 και ενδεχομένως λίπανση των φυτών. Το 1watt/λίτρο είναι και αυτό ένας γενικός κανόνας που σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ανάλογα. Αν δεν έχεις σκοπό να "στρώσεις χαλί" με κάποιο φυτό, τότε το 1watt/λίτρο μπορεί να αποδειχθεί "μοιραία αναλογία". Γνώμη μου είναι να ξεκινήσεις με τις δύο λάμπες του ενυδρείου συν μία ακόμα, την οποία και θα φέρεις σε φουλ φωτοπερίοδο σταδιακά (περίπου 1/2 ώρα/εβδομάδα). Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση - αφού πας για φουλ φυτεμένο - η φιάλη CO2 είναι μονόδρομος αργά ή γρήγορα. Βλέποντας λοιπόν και παρατηρώντας τα φυτά σου, την όποια άλγη πιθανόν εμφανιστεί και ρυθμίζοντας τη λίπανση θα κρίνεις αν χρειάζεται και 4η λάμπα ή όχι.
Τώρα όσον αφορά τις λάμπες Τ5, σαφώς και είναι καλύτερες από τις Τ8 καθώς και καλύτερη απόδοση έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (πάντα όμως με το κατάλληλο μπάλαστ )
Για τη σειρά που θα τοποθετήσεις τις λάμπες αλλά και για τη μάρκα τους εγώ θα πρότεινα Arcadia fresh water και Arcadia original tropical.
Από την πλάτη του ενυδρείου προς τα εμπρός:
1. Arcadia original tropical
2. Arcadia original tropical
3. Arcadia fresh water

ή

1. Arcadia fresh water
2. Arcadia original tropical
3. Arcadia fresh water

Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική να χρησιμοποιήσεις λάμπες διαφορετικής εταιρίας (μιλάω για τις λάμπες που είναι ίδιες μεταξύ τους) ώστε να εξασφαλίσεις ευρύτερο φάσμα.
__________________
Παναγιώτης Παγώνης


www.aquarist.gr/forum: το νέο φόρουμ του Π.Σ.Φ.Ε

Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01793 seconds with 10 queries