Λοιπόν εγώ θα μπώ λίγο ανάποδα για να εξηγήσω αυτό που παρατηρείς. Το πρόβλημα σου είναι ότι η ισχύ του φωτισμού σου είναι πολύ μικρή για να παρατηρήσεις τη δύναμη των φυτών ταχείας ανάπτυξης. Για να σου δώσω να καταλάβεις κανονικά σε ενυδρείο αυτόυ του μεγέθους εγώ θα έβαζα το διπλάσιο φωτισμό από αυτό που έχεις. Το ότι τα φυτά σου βγάζουν φυσαλίδες δεν σημαίνει ότι φωτοσυνθέτουν στο φούλ, σημαίνει απλά ότι με τη βοήθεια της αεραντλίας βάζεις αρκετό οξυγόνο και το νερό σου έρχεται σε κορεσμό οξυγόνου αλλά όχι από τα φυτά. Tο επιπλέον που βάζουν τα φυτά το οποίο είναι σίγουρα πολύ λιγότερο από αυτό που θα μπορούσαν να δώσουν αν είχες αρκετό φώς είναι υπεύθυνο για τις φυσαλίδες που βλέπεις. Δηλαδή αν οξυγονώσεις το νερό αρκετά από πριν έστω και με ελάχιστη φωτοσύνθεση θα δείς φυσαλίδες...
Αποτέλεσμα αυτού είναι ανισσοροπία στα θρεπτικά συστατικά του νερού του ενυδρείου (μίκρο και μάκρο) σε σχέση με το φώς σου με αποτέλεσμα να υπάρχει περίσσεμα Νιτρικών αλάτων τα οποία οδηγούν στην εμφάνιση άλγης.
Συμβουλή μου λοιπόν είναι αφέραισε την αεραντλία, άυξησε το φωτισμό σου με μιά επιπλέον T5 για φυτά για να φτάσεις περίπου 2W ανά γαλόνι (4λτ) και δές τι θα γίνει. Ίσως χρειαστείς να προσθέσεις και λίγο φώσφορο. Κανονικά τα φυτά σου θα πρέπει να προκαλούν κορεσμό σε οξυγόνο γύρω στο 120% το βράδυ πρίν κλείσουν τα φώτα όπου έχω μετρήσει μέχρι και 8.3 mg/l οξυγόνο χωρίς χρήση αεραντλίας και με ελάχιστη κίνηση στην επιφάνεια από την επιστροφή του φίλτρου. Αυτή η περιεκτικότητα είναι αντίστοιχη του ψυχρού θαλασινού νερού(έχω ενυδρείο 250λτ με 170W φως τα 110 από T5 compacts και ίχνος άλης).