Τόλη,
Δυστυχώς από τις φωτό που ανέβασες,μόνο η πρώτη δείχνει Ancistrus dolichopterus.Οι δύο επόμενες δείχνουν Ancistrus sp.(3).Σχετικά με τη φωτό του Fishbase,η φωτό αυτή,όπως και η πλειοψηφία των φωτογραφιών του δεν έχει ελεγχθει ακόμα για επιβεβαίωση της αναγνώρισης.Το Fishbase είναι κυρίως αξιόπιστο για πληροφορίες σχετικά με τα ψάρια και με την προέλευσή τους,όχι τόσο στις φωτογραφίες του μια και δεν τις ελέγχει πριν τις ανεβάσει.
Γενικώς πάντως υπάρχει διαδεδομένη η άποψη οτι ο Ancistrus dolichopterus είναι το ψάρι που εικονίζεται στην φωτό 2 και 3 που ανέβασες.Γιαυτό και ένα στα δυο site εικονίζουν αυτά τα ψάρια κάτω από την ονομασία Ancistrus dolichopterus.Όμως ο πραγματικός Ancistrus dolichopterus αντιστοιχεί στον L183 που είναι το ψάρι της πρώτης φωτό που ανέβασες.
Το άσπρο στην άκρη των πτερυγίων ποτέ δεν χάνεται.Υπάρχει και στην ενηλικίωση και βρίσκεται σε ολόκληρο το τελείωμα του ραχιαίου πτερυγίου και της ουράς.Επίσης η ουρά του έχει κυκλικό τελείωμα και όχι κάθετο όπως του Ancistrus sp.(3).Ο Ancistrus sp.(3) διαθέτει και αυτός λίγο άσπρο στις άκρες του ραχιαίου πτερυγίου και της ουράς αυτό όμως περιορίζεται κοντά στις σκληρές ακτίνες των πτερυγίων του και ποτέ δεν καλύπτει ολόκληρο το τελείωμα όταν ενηλικιωθεί.Αυτό γίνεται μόνο σε πολύ νεαρή ηλικία.Επίσης ο Ancistrus dolichopterus έχει υπερβολικά μικρές αραιές άσπρες βούλες.Περισσότερο στίγματα παρά βούλες.Καμιά σχέση με τον Ancistrus sp.(3) που έχει βούλες διαφόρων μεγεθών στο σώμα του και σχέδια στα πτερύγια.Επίσης ο χρωματισμός του A. dolichopterus είναι συμπαγής μαύρος ή καφέ και δεν έχει σχεδια στα πτερύγια παραμόνο τα άσπρα τελειώματα.
Η φωτό του κου Allgayer δεν δείχνει A. dolichopterus αλλά Α. sp.(3).Τα σχέδια στην ουρά μπορούν να διακριθούν και επίσης δεν υπάρχει ολοκληρωμένο άσπρο τελείωμα στο ραχιαίο αλλά ούτε και στη ουρά.Υπάρχει αυτό που είναι τυπικό για τον Ancistrus sp.(3).Επίσης και στο κεφάλι φαίνονται οι βούλες που υπάρχουν και είναι πολύ μεγάλες για έναν A. dolichopterus.
Όσον αφορά το τίθονται σε κίνδυνο τα αληθινά A. dolichopterus,αυτό δεν ισχύει γιατί οι φωτό του άρθρου δεν δείχνουν dolichopterus.Αν έδειχναν τότε ίσως ίσχυε γιατί τα αληθινά dolichopterus είναι ευαίσθητα σε νερό με ph>7.
dalex,
Τα ψάρια που προέρχονται από την αναπαραγωγή των ψαριών σου δεν θα είναι υβρίδια,θα είναι το ίδιο με τους γονείς τους:Ancistrus sp.(3) και θα είναι απολύτως ικανά να αναπαραχθούν.
Σχετικά με τα σχέδια που σου λέω,σκέψου οτι το βασικό χρώμα του αλφικού ψαριού σου είναι το ροζ και ψάξε πάνω του για άσπρα σχέδια.Θα δεις οτι είναι ακριβώς τα ίδια με του αρσενικού σου που έχει κανονικό χρωματισμό.Απλά είναι δυσκολότερο να τα διακρίνεις λόγο του χρώματος.Αν προσέξεις φαίνονται και στην φωτό που ανέβασες.Ο αλφισμός είναι γενετική ''ασθένεια'' που όμως δεν προκαλεί κανένα κακό στο ψάρι εκτός από το ότι δεν μπορεί να συνθέσει μελανίνη.Υπάρχου διαβαθμίσεις του αλφισμού που κυμαίνονται από παντελής ελλειψη μελανίνης(albino) έως μικρή σύνθεσή της(xanthic).
Σημείωση:Όλα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως μομφή για το Γη και Ύδωρ.Το Γη και Ύδωρ είναι ένα πολύ αξιόπιστο site και αποτελεί μια αξιότιμη προσπάθεια ενημέρωσης των Ελλήνων ενυδρειόφιλων οι οποίοι δυστυχώς έχουν ελάχιστες πληροφορίες διαθέσιμες στη γλώσσα τους.Το Γη και Ύδωρ δίνει μεγάλη ώθηση στο χόμπυ μας και μπράβο στον Τάκη που διαθέτει τον χρόνο και τους πόρους του για να το συντηρεί και να το ενημερώνει συνεχώς