Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από γαυρος
καλα κρασια... 
|
Για κάμποσα χρόνια, ήμουν στον τομέα των κατασκευών (διαμόρφωση επαγγελματικών χώρων, περίπτερα εκθέσεων, ειδικές ξυλοκατασκευές και σιδηροκατασκευές, κλπ).
Είχα 12 άτομα συνεργείο δικό μου και άλλους τόσους συνεργάτες (τζαμάδες, μαραγκούς, σιδεράδες, μπογιατζήδες κλπ).
Αν μπορούσα να συγκεντρώσω τις σιδηροκατασκευές που έχω κάνει, θα μαζευόντουσαν πολλοί τόνοι και θα χρειαζόταν πολύ μεγάλος χώρος για να τις στιβάξω.
Σιδεράς δεν είμαι, αλλά όσες φορές μιλούσα με τους μαστόρους μου για να συννενοηθούμε για τις διάφορες κατασκευές που σχεδίαζα και υλοποιούσα για λογαριασμό των πελατών μου, η ορολογία για τις στράντζες, ήταν αυτή που γράφω.
Η κάθε στράτζα περιγραφόταν και οριζόταν με αναφορά στο μέγιστο πλάτος της, ενώ τα διάφορα μεταλλικά φύλλα (λαμαρίνες και λοιπά) με αναφορά στο πάχος τους.
Στράτζα "δυάρα" σήμαινε στραντζαριστό, που το πλάτος της μεγαλύτερης πλευράς της ήταν 2 πόντοι. Αυτή η στράτζα σήμαινε ότι ήταν τετράγωνη, με κάθε πλευρά, 2 πόντους. Αλλοιώς, αναφερόταν σαν "2 επί 1" ή "2 επί 1,5" ή "3 επί 2" κλπ.
Οι αναφορές σε φύλλα μεταλλικά, γίνονται με χρήση του πόσο πάχος έχουν σε χιλιοστά.
................
Γαύρε, στην υγειά μας τα κρασιά..!