Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #6  
Παλιά 02-05-06, 11:38
Το avatar του χρήστη filoxenos
filoxenos Ο χρήστης filoxenos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 15-07-2005
Περιοχή: Αθήνα - Βύρωνας
Μηνύματα: 646
Arrow Λίγα λόγια για το σύστημα...

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Αυτό που ήθελα μετά την τελευταία αναπαραγωγή Μονομάχων, ήταν να βολέψω τα 30 περίπου μικρά που τελικά επέζησαν, με κάποιο τρόπο που:

1. Να είναι οικονομικός (το βασικότερο...).
2. Να εξυπηρετείται σε μικρό σχετικά χώρο.
3. Να είναι λειτουργικός.
4. Να είναι εύκολος στη διαχείρισή του.
5. Να μην έχουν πρόβλημα τα ψάρια (όσο είναι δυνατόν, βέβαια...).
6. Να μην έχω πρόβλημα εγώ με τα ψάρια.

Μετά λοιπόν από προβληματισμό αρκετών ημερών και σχέδια επί σχεδίων, κατέληξα στην παραπάνω λύση, όπου πληροί τις προϋποθέσεις που είχα βάλει, τουλάχιστον απ' ότι δείχνει το πράγμα, μετά από λειτουργία 12 ημερών.
Επέλεξα τη λύση του ενός ενυδρείου (χαμηλό, χωρητικότητας 70 - 80 λίτρα) με διαμερίσματα 16 x 17 cm, χωρισμένα με μπλε σφουγγάρι και αμμοβολημένο τζάμι, όπου στο πρώτο διπλό διαμέρισμα βρίσκεται ο θερμοστάτης και ένας κυκλοφορητής 400 L/h, που στέλνει το νερό στα 2 τελευταία διαμερίσματα (μετά το έκανα στα 4 τελευταία διαμερίσματα και σύντομα θα γίνει διακλάδωση σε όλα, με ρυθμιζόμενα μπεκάκια).
Εφτιαξα λοιπόν 3 τέτοια ενυδρεία: ένα 70άρι με 8 διαμερίσματα και 1 διπλό, ένα άλλο 70άρι με 10 διαμερίσματα και ένα διπλό και ένα 80άρι με 12 διαμερίσματα και ένα διπλό.
Αφού μπήκε πρώτα φίλτρο με ενεργό άνθρακα για 3 ημέρες για να καθαρίσουν τα σφουγγάρια από τυχόν ανεπιθύμητες ουσίες, στήθηκαν κανονικά με χαλίκι, πέτρες, φυτά και εξοπλισμό και μπήκαν τα πρώτα ψάρια στα δύο 70άρια για να δοκιμαστούν. Οι πρώτες παρατηρήσεις έδειξαν:

1. Κανονική ροή του νερού στο σύστημα και έτσι όπως την θέλουν οι Μονομάχοι (όχι μεγάλες αναταράξεις, μετά από μερικές ρυθμίσεις στα σωληνάκια)
2. Απόλυτο φιλτράρισμα από την πρώτη στιγμή (μετέφερα βέβαια αρκετές αποικίες βακτηριδίων από τα στρωμένα ενυδρεία). Δύο φορές χωριστές μετρήσεις σε όλα τα διαμερίσματα έδειξαν ίδιες τιμές.
3. Αμεση και εύκολη προσαρμογή των ψαριών στο νέο περιβάλλον
4.Καλή λειτουργικότητα από πλευράς συντήρησης από τον χρήστη
5. Ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα (εμένα πάντως μ’ αρέσει..! Oχι ότι δεν γίνεται και καλύτερο βέβαια...)
6. Και το σημαντικότερο..! Οταν έκανα ταμείο, διαπίστωσα ότι πράγματι πέτυχα τον στόχο της οικονομίας που είχα βάλει...

Βέβαια, διαπίστωσα και κάποια προβληματάκια, που όμως είναι μικρά και έχουν λύση, που σύντομα θα δοθεί. Πχ:
1. Στα 4 τελευταία διαμερίσματα (που έχουν διανομή νερού) όλα είναι ok, στα υπόλοιπα όμως δημιουργείται λίγο film στην επιφάνεια λόγω του ότι το νερό κινείται κυρίως στα χαμηλά στρώματα. Λύνεται με επιπλέον διανομή παροχής νερού (από επάνω) με σωληνάκια και σε αυτά τα διαμερίσματα από τον κυκλοφορητή. Προς το παρόν κάθε πρωί που ταΐζω, ψεκάζω τις επιφάνειες αυτές με ψεκαστήρι χειρός και με αυτή τη τεχνητή βροχή, το film εύκολα διαλύεται...
2. Η θερμοκρασία από το πρώτο μεγάλο διαμέρισμα του θερμοστάτη (~26,5 C) μέχρι το τελευταίο (~25,0 C), έχει ~1,5 βαθμό διαφορά. Νομίζω ότι με μεγαλύτερο θερμοστάτη θα λυθεί, χωρίς να με προβληματίζει και ιδιαίτερα όμως (έχω 50άρηδες, θα βάλω 100άρηδες)
3. Στο πρώτο που έφτιαξα, κάποιο σφουγγάρι άφηνε μικρή χαραμάδα και ένα μικρό Μονομαχάκι κατάφερε και πέρασε στο διπλανό διαμέρισμα. Ευτυχώς ήμουν εκεί και πρόλαβα τα χειρότερα (αρσενικά γαρ και τα δύο...). Η τρύπα κλείστηκε με κομματάκι σφουγγάρι και στα άλλα δύο ενυδρεία, τα σφουγγάρια κόπηκαν πιο προσεκτικά για καλύτερη εφαρμογή, συν ότι μπήκε και λίγη σιλικόνη στις ενώσεις/επαφές τους.
Ομως επειδή το παρόν μήνυμα είναι ήδη τεράστιο, σταματώ προς το παρόν εδώ και σύντομα θα επανέλθω με περισσότερες παρατηρήσεις, σημειώσεις ή διορθώσεις.
__________________
-ΒΓΑΛΤΕ τους Μονομάχους από τα βάζα! Δεν είναι ελιές..!
-Προσπαθώ να μαθαίνω για να γίνομαι καλύτερος...
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02408 seconds with 10 queries